Sutra početak rasprave o Kosovu

U Hagu sutra počinje razmatranje pitanja legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova, koje je Generalna skupština UN postavila Sudu na inicijativu Srbije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.11.2009.

15:54

Default images

I jedna i druga strane uverene su da su njihovi argumenti pravi, a predsednik Srbije Boris Tadić u intervjuu za BBC kaže da kakva god da bude odluka suda, ona ne može otežati situaciju u kojoj je Srbija.. Raspravu o legalnosti nezavisnosti Kosova u Hagu započeće predstavnici Srbije, sa ambasadorom Srbije u Parizu Dušanom Batakovićem na čelu.

Oni će imati tri sata da izlože svoje stavove i pravne argumente. Glavni argumenti će se odnositi na to da je u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova prekršeno međunarodno pravo i narušen teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

Predsednik Srbije Boris Tadić u intervjuu za BBC kaže da je optimista, jer misli da bi mnoge zemlje mogle da preispitaju svoju odluku o priznanju nezavisnosti Kosova.

“Kakva god da bude odluka Međunarodnog suda pravde, ona ne može više otežati postojeću situaciju u kojoj se Srbija ovog trenutka nalazi, ali to svakako ne znači da će Srbija u bilo kom trenutku odustati od svojih legitimnih prava i mi ćemo nastaviti da se borimo za očuvanje integriteta zemlje što podrazumeva i odlučnost da se nastavi pregovori koji mogu da dovedu do održivog i kompromisnog rešenja”, kazao je on.

Tadić tvrdi i da Srbija čitav pristup, odnosno plan oko Kosova ne zasniva na formalnim razlozima.

“Verujem da upravo takva pozicija Srbije, spremnost na dalje pregovore, jedna konstruktivna pozicija, oslanjanje na međunarodno pravo, upotreba mira u rešavanju konfliktnih situacija i insistiranje na međunarodnom pravu daje veliku snagu”, smatra Tadić.

“Niko ne može imati suštinsku primedbu. Istovremeno, Srbija zbilja iskreno onda traga za rešenjem. Ne čini sve ovo, kako bi neko maliciozan mogao reći, iz formalnih razloga. Mi ovo sve, čitav ovaj pristup i ovaj plan, imamo zbog toga što stvarno želimo da okončamo jednu etničku krizu na Kosovu i jednu političku krizu na Kosovu”, objasnio je on.

Na raspravi u Hagu u ime Prištine govoriće ministar spoljnih poslova Skender Hiseni.

On je još od subote u Hagu, a pre odlaska izjavio je da će zastupnici Kosova pred Međunarodnim sudom predstaviti jake dokaze za nezavisnost.

Osim toga, predstavnici kosovskih institucija kažu da su istorijske, pravne i političke činjenice na kojima se zasniva izražena volja naroda na strani Kosova.

Zamenica ministra inostranih poslova Kosova Vljora Ćitaku veruje da će sud doneti nepristrasnu odluku. Ona kaže da je kosovska argumentacija jaka.

“Verujemo da će sud doneti odluku na osnovu ponuđenih argumenata i da će argumenti koje će ponuditi Kosovo i njegovi podržavaoci biti mnogo ubedljiviji od argumenata naših protivnika. Imajući to u vidu, verujemo da će odluka biti pozitivna”, kaže ona.

Za javnu raspravu prijavilo se 28 država, među kojima su i svih pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN.

Oni će imati 45 minuta da obrazlože svoje stavove.

Rasprava će se obavljati samo na engleskom i francuskom jeziku koji su službeni jezici suda. Ukoliko neko od predstavnika želi da se obrati sudu na svom jeziku, mora da angažuje prevodioca, o svom trošku.

Pored učesnika, raspravu u sali sa balkonom koja ima oko 250 mesta, pratiće i predstavnici diplomatskog kora.

Predstavnici medija, nevladinih organizacija, univerziteta i drugih međunarodnih organizacija pratiće raspravu iz posebne sobe.

Posle okončanja javne sednice, sudije će proučiti iznete argumente i većinom glasova, najverovatnije polovinom sledeće godine, doneti savetodavno mišljenje o legalnosti samoproglašene nezavisnosti Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: