Vlada Makedonije pozdravila odluku

Makedonska vlada pozdravila je danas odluku o viznoj liberalizaciji kojom pada šengenska barijera za građane Makedonije, Crne Gore i Srbije.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 30.11.2009.

16:48

Default images

“Pozdravljamo odluku Saveta ministara u Briselu", izjavila je makedonska ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska na ceremoniji u Briselu i prenela uveravanja da makedonski građani mogu nesmetano dobiti biometrijski pasoš.

Makedonsko ministarstvo spoljnih poslova takođe je pozdravilo odluku Saveta ministra EU i ocenilo da će to omogućiti "veću pokretljivost, razmenu ideja, unapređivanje saradnje u svim sferama društvenog života i proceš evropeizacije makedonskog društva, posebno za mlade generacije".

Odluku o ukidanju viza pozdravio je i opozicioni Socijaldemokratski savez, ukazavši da su za to zaslužne "mnoge vlade" i da vizna liberalizacija "ne treba da bude zamena za datum za pregovore i članstvo u EU".

Državljani Makedonije sa biometrijskim pasošem moći će od 19. decembra bez vize da putuju u 25 zemalja koje čine šengenski prostor EU.

Za Grčku će se primenjivati posebna procedura koja podrazumeva izdavanje papira na ulazu o izlazu iz Grčke, pošto Grčka ne priznaje makedonske pasoše zbog spora oko imena između dve zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: