Počinje selidba sudova

Preseljenje sudova i sudskih predmeta, prema novoj organizaciji pravosuđa, trebalo bi da počne sutra, a u sudovima su u toku poslednje pripreme za to.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.11.2009.

18:39

Default images

Pakuju se i obeležavaju i svi predmeti koji će morati da budu preseljeni. I dok pravosudne starešine ne očekuju veće probleme u funkcionisanju sistema posle preseljenja, u sindikatu pravosuđa strahuju da bi do blokade rada pravosuđa ipak moglo da dođe.

U sudovima se polako pakuju. Veliki broj predmeta već je spakovan, a sudije i sudijski pomoćnici koji su zaduženi za taj posao određuju sta ostaje u sadašnjoj zgradi, a šta treba preseliti.

Predsednik Okružnog suda u Beogradu Siniša Važić kaže da će do kraja godine više od 20.000 predmeta biti raspoređeno i preseljeno u Apelacioni sud, zgradu u kojoj je sada Treći opštinski sud. U toku je formiranje baze podataka, kaže Važić.

“To znači da se predmeti višestruko proveravaju pre nego što se stave u kutije i zapečate kutije, tako da ćemo u svakom trenutku sa sigurnošću znati gde se taj predmet nalazi. Tako pokušavamo da izbegnemo da se predmeti izgube, što je gotovo nemoguće, ali je moguće da se zature. Mislim da smo uspeli i u tome", rekao je Važić.

U Ministarstvu pravde takođe negiraju mogućnost da se predmeti zagube u preseljenju i tvrde da se uvodi jedinstveni kompjuterski sistem, gde će se svi predmeti skenirati, pa se pitanje fizičkog preseljenja nikada više ne bi trebalo postaviti. Međutim, ne pominju kada bi to moglo da se dogodi, pa je do tada fizički posao neizbežan.

“Mi smo napravili, kao Ministarstvo pavde, ugovor s poštom Republike Srbije da će se u zaštićenim kamionima preseliti kompletni predmeti, a svako preseljenje će obezbeđivati Ministarstvo unutrašnjih poslova”, naveo je državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen.

Iako smatraju da su reforme neophodne, u Sindikatu navode da je ceo proces urađen naopako i tvrde da je blokada sudova neizbežna.

“Preduslovi nisu stvoreni. Kasno se ušlo u posao, preterano kasno, izrada sudskog poslovnika, koji je osnov za funkcionisanje sudova kasni, sve radnje oko preseljenaja su kasnile”, kazala je predsednica Sindikata pravosuđa Srbije Slavica Živanović.

Trenutno, u sudovima u Srbiji nalazi se oko 2,4 miliona aktivnih predmeta, a od tog broja samo u prošloj godini primljeno je 1,8 miliona novih.

Samo u poslednja tri meseca ove godine registrovano je uvećanje od skoro pola miliona predmeta, tvrde u sindikatu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: