Ne sprovode se presude Strazbura

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu doneo je pre godinu dana prvu presudu za nelegalnu gradnju u Srbiji. Presuda, međutim, još nije izvršena.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.11.2009.

01:21

Default images

Presuda je doneta u korist Zorke Kostić iz Beograda, kojoj je, kako se navodi, komšija ugrozio životni prostor. Iako je od pravosnažnosti presude prošlo više meseci, nelegalno sagrađena kuća još nije srušena. U Ministarstvu pravde priznaju da je nepoštovanje odluka suda u Strazburu bilo više pravilo nego izuzetak i tvrde da će se to promeniti novim zakonima.

Kada je pre 12 godina novi komšija odlučio da sruši njegovu polovinu dvojne kuće i izgradi novu, porodica Kostić nije ni sanjala šta ih sve čeka. Tik uz njihovu kuću nikla je još jedna, površine oko 300 kvadrata.

To je, kako kaže Zorka Kostić, stvorilo brojne probleme njenoj porodici.

”Nama je zatvrio prozore, svu vodu je naveo na našu kuću, prisvojio je jedan deo našeg placa. Mi smo bukvalno okruženi sa svih strana“, kaže Kostićeva.

Iscrpivši sve domaće pravne lekove, Kostićevi odlučuju da podnesu tužbu Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Četiri godine kasnije, dobijaju presudu u kojoj se navodi da država Srbija mora da isplati porodici Kostić 4.000 evra na ime troškova, a da sporni objekat mora da se sruši.

Iako je rok za izvršenje te presude prošao u avgustu, do danas je Kostićima stigao samo novac.

Rušenje nelegalnog objekta nikome ne pada na pamet, kaže Zorka Kostić.

”Presuda je postala pravosnažna 25., 26. februara. Država ima rok šest meseci da to poruši. Rok je prošao 25. avgusta. Država je rekla, odnosno Ministarstvo koje to radi, da oni to neće da ruše, da se uopšte ne nadam“, navodi ona.

U Ministarstvu pravde obećavaju da će presuda u slučaju porodice Kostić biti izvršena. Oni priznaju da je bilo velikih problema u izvršenju presuda iz Strazbura, pre svega zbog lošeg zakona o izvršnom postupku.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen kaže da će do kraja godine i to biti izmenjeno, kako bi se Srbija približila evropskim standardima i u toj oblasti.

”Prosečno izvršenje u Srbiji traje oko 500 dana, za razliku od EU, gde traje negde oko 18 dana”, podseća Homen.

“Upravo zbog toga radimo kompletno novi zakon koji će biti usaglašen sa svim zakonima iz reforme pravosuđa i Zakon o parničnom postupku koji će biti usvojen najdalje u martu mesecu u Skupštini Republike Srbije i koji će konačno rešiti sve ove probleme“, najavljuje on.

Homen kaže da su iz Strazbura najčešće stizale presude koje se tiču povrede prava na suđenje u razumnom roku, što je i bio jedan od razloga za izmenu procesnih zakona.

”Prema novom Zakonu o parničnom postupku, dajem vam kao primer, suđenje u drugom stepenu ni u kojoj varijanti neće moći da traje duže od šest meseci i to je evropski standard koji mora biti ispunjen“, tvrdi Homen.

Pored Zakona o izvršnom postupku koji bi, prema planu Ministarstva pravde, trebalo da bude usvojen u martu, do kraja godine bi trebalo da se usvoje i parnični i Zakon o upravnom postupku.

Na taj način biće zaokružena zakonska reforma, koja prati ukupne promene u pravosuđu, kaže Homen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: