Solana: EU nepotpuna bez Srbije

Visoki predstavnik EU Havijer Solana izjavio je posle razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem da bez članstva Srbije, Evropska unije nije kompletna.

Izvor: FoNet, Beta

Ponedeljak, 30.11.2009.

14:04

Default images

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana rekao je da se nada da će primena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju biti moguća do kraja ove godine.

Imamo vremena da na sledećem Savetu ministara spoljnih poslova o tome razgovaramo, rekao je Havijer Solana u izjavi novinarima i naveo da će i njegov naslednik imati vremena da u decembru razmišlja o kandidaturi Srbije za članstvo u EU.

Nadam se da će to biti učinjeno, a ako to ne bude slučaj, imamo vremena za to početkom sledeće godine, poručio je Solana.

Solana je rekao da je njegova lična želja da Srbija podnese kandidaturu za članstvo u EU do kraja godine.

Evropska unija neće biti kompletna bez Srbije, rekao je Solana i čestitao Tadiću ukidanje viza za građane Srbije, koji će, posle 20 godina, slobodno putovati Evropom.

Želim sve najbolje vama i vašoj zemlji, rekao je Solana, kojem je sastanak sa Tadićem bio poslednji na dužnosti visokog predstavnika EU, budući da sutra stupa na snagu Lisabonski sporazum.

Boris Tadić je zahvalio Solani što od početka mandata podržava članastvo Srbije u EU i naglasio da je danas veoma važan dan za građane Srbije, koji su dobili mogućnost da ponovo slobodno putuju Evropom.

Podsećajući da je odrastao u bivšoj Jugoslaviji, čijim građanima nisu bile potrebne vize za putovanja, Tadić je rekao "da smo se danas ponovo rodili kao slobodni Evrpoljani".

"Siguran sam da će ljudi u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji proslaviti to", rekao je Tadić i naveo da Srbija nema samo odgovornost za svoje građane, već i za ceo region.

"Zbog toga podržavamo viznu liberalizaciju za Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i ljude koji žive u našoj južnoj pokrajini Kosovo", naveo je Tadić.

Tadić je najavio da će Srbija nastaviti reforme u cilju ispunjavanja uslova koji su neophodni za članstvo u EU u narednih nekoliko godina.

"Pre toga moramo ići korak po korak. Nadam se da će Prelazni sporazum biti odmrznut što pre. Posle toga ćemo razmišljati o narednim koracima", rekao je Tadić.

On je zahvalio Solani i zbog svega što je uradio za Evropu, proces evropskih integracija i viziju jedinstvene Evrope.

“Imali smo teške trenutke i veoma uspešne trenutke", rekao je Tadić.

Tadić o podnošenju kandidature

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da će Srbija pre kraja godine doneti odluku "bilo pozitivnu bilo negativnu" o podnošenju kandidature za članstvo u EU.

On je naveo da, kada je reč o odmrzavanju Prelaznog trgovinskog sporazuma, treba sačekati izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca.

"Mi se svi nadamo, građani i ja kao predsednik, odrmzavanju Prelaznog sporazuma i to bi bila druga dobra vest posle dobijanja potpune vizne liberalizacije", rekao je Tadić za radio BBC.

On je, međutim, pozvao na uzdržanost i istakao da i pored svih vesti da će izveštaj Bramerca biti pozitivan, čime veoma rastu šanse za odmrzavanje Prelaznog sporazuma, treba sačekati "još samo nekoliko dana".

Tadić je ponovio da u procesu evropskih integracija treba ići "korak po korak", s tim što, kako je rekao, ti koraci mogu biti smešteni i u narednih 15 do 20 dana ili nekoliko nedelja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: