Đelić: Sve zemlje EU da ukinu vize

Srbija očekuje da će i zemlje koje nisu u šengenskom prostoru, a članice su EU, omogućiti lakše putovanje građanima Srbije, kaže za B92 Božidar Đelić.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.11.2009.

10:16

Default images

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić rekao je, gostujući u "Kažiprstu" B92, da se to, pre svega, odnosi na naše susede, Rumuniju i Bugarsku. "One su morale da uvedu vize za naše građane kada su ušle u EU i mi sada očekujemo da će ih ukinuti", naveo je Đelić.

On je naveo da se bezvizni režim odnosi i na Švajcarsku, koja je deo šengenskog prostora, a nije članica EU.

"Odluka o ukidanju viza omogućiće da građani Srbije koji imaju novi pasoš tokom šest meseci provedu ukupno do 90 dana u zemljama šengenskog prostora. Reč je o svim zemljama Evropske unije, osim Velike Britanije i Irske", naveo je Đelić.

Prema njegovim rečima, do sada je oko 1,3 miliona građana Srbije izvadlilo novi biometrijski pasoš. Đelić se nada da odluka o ukidanju viza "do kraja godine neće biti poslednja dobra vest iz evropskih integracija". Možete pogledati snimak gostovanja Božidara Đelića u emisiji "Kažiprst" na RTV B92.

Profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju Vladimir Todorić ocenio je da je za B92 ukidanje viza veliki korak za Srbiju i da će ova odluka omogućiti bolji politički ambijent za pregovore o daljim evropskim integracijama Srbije.

Ovde možete pogledati gostovanje Vladimira Todorića u Vestima B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: