Blaca učestvovao u ubistvima?

Bivši pripadnik Informativne službe Kosova Naim Blaca tvrdi da je učestvovao u teškim zločinima protiv političkih protivnika, iza kojih stranka Hašima Tačija.

Izvor: Beta

Nedelja, 29.11.2009.

19:27

Default images

Blaca je novinarima ispred Skupštine Kosova rekao da je reč o 17 slučajeva, među kojima su ubistva, pokušaji ubistva i pretnje u kojima je učestvovao kao pripadnik Informativne službe Kosova. On je odbio da odgovori na pitanje koga je lično ubio, rekavši da je to pitanje za tužilaštvo Euleksa kome se prijavio pre mesec dana.

Blaca je naveo da je spreman da snosi odgovornost za ono što je učinio kao pripadnik Informativne službe Kosova, bliske Demokratskoj partiji Kosova (DPK) Hašima Tačija.

"Mislio sam da je sve što sam učinio na dobrobit domovine, ali nije bilo tako", rekao je Blaca.

Dodao je da su njegovi nalogodavci bili jedan od komandanata bivše Oslobodilačke vojske Kosova Azem Sulja, poslanik i visoki funkcioner Demokratske partije Kosova Džavit Haliti, zamenik ministra unutrašnjih poslova Fatmir Dželili i drugi visoki funkcioneri Tačijeve partije.

Blaca je naveo da su "meta bili politički protivnici te partije, uglavnom visoki funkcioneri Demokratskog Saveza Kosova (DSK)".

Blaca je pomenuo poslanike Demokratskog saveza Dardanije Adema Salihija i Ganija Gecija, koji su do pre nekoliko godina bili članovi DSK.

Geci je u četvrtak na sednici Skupštine Kosova optužio visoke funkcionere DPK za teške zločine i rekao da ima dokaze za svoje tvrdnje.

Tačijev DPK je danas odbacio optužbe Gecija i Blace.

"To je pokušaj nekih stranaka da steknu političku korist", rekao je portparol DPK Blerand Stavileci.

Policija Kosova je saopštila da čeka nalog tužilaštva u vezi sa Blacinim optužbama.

"Istragu o slučaju vodi tužilaštvo Euleksa i mi čekamo nalog za delovanje", rekao je portparol policije Baki Kelani.

Portparol Euleksa Kristof Lamfalusi juče je rekao da je tužilaštvo Euleksa pre mesec dana počelo istragu.

Naim Blaca rođen je 1977. godine u Velikom Ribaru u opštini Lipljan. Oslobodilačkoj vojsci Kosova priključio se 1998. godine i do 2003. godine bio je angažovan u Informativnoj službi Kosova za područje Lipljana, Štimlja, Uroševca i Vitine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: