Jeremić: Diplomatska partija šaha

Šef diplomatije Vuki Jeremić kaže za B92 da očekuje da Međunarodni sud u Hagu, koji u utorak počinje raspravu o nezavisnosti Kosova, to označiti kao secesiju.

Izvor: B92

Nedelja, 29.11.2009.

16:54

Default images

Usmena rasprava o legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova počeće u utorak, 1. decembra, pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. Međunarodni sud pravde će, pošto sasluša usmene argumente, doneti savetodavno mišljenje koje nije obavezujuće za države.

"Da li je jednoglasno proglašenje nezavisnosti Kosova od strane privremenih institucija samouprave na Kosovu u skladu s međunarodnim pravom", glasi pitanje koje je Međunarodnom sudu pravde u oktobru prošle godine postavila Generalna skupština UN.

Svoje odgovore najvišem sudu UN-a ponudiće, od 1. do 11. decembra, predstavnici 28 država, i vlasti u Prištini.

Gostujući u našim vestima, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić procenjuje da posle poteškoća koje je Srbija imala u početku, Beograda sada može da očekuje povoljniji ishod.

"Ovo će biti istorijski proces. Nikada se više zemalja nije prijavilo za učešće u javnoj raspravi, nikada svih pet stalnih članica Saveta bezbednosti. To je rezultat napornog diplomatskog rada svih državnih organa i mogu da kažem da je od proglašenja nezavisnosti 17. fabruara 2008. do danas naša borba za Kosovo izgledala kao partija šaha", podseća on.

Jeremić koji će prisustvovati raspravi sledeće nedelje u Međunarodnom sudu u Hagu kaže da je optimista po pitanju ishoda ovog procesa.

"Imamo razloga da očekujemo da će sud zaista po samom pravnom meritumu ovog slučaja i da će doneti jednu odluku koja će biti na liniji onoga što mi zastupamo, a to je da je jednostrano proglašena nezavisnost od strane privremenih institucija 17. februara 2008. bila zapravo jedan etnički motivisan pokušaj secesije koji predstavlja kršenje međunarodnog prava", očekuje Jeremić.

Međunarodni sud pravde doneće savetodavnu ocenu koja nema obavezujući karakter za države. Za donošenje odluke međunarodnog suda ne postoje rokovi, a u praksi odlučivanje 15 sudija, predvođenih predsednikom suda Hisašijem Ovadom iz Japana, traje mesecima.

Profesor međunarodnog prava Tibor Varadi izjavio je da se odluka suda može očekivati do sledećeg leta, kao i da će ona imati nespornu pravnu i moralnu težinu, ali i veliki uticaj na buduće političke poteze. Možete pogledati snimak gostovanja Vuka Jeremića u vestima TV B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: