MSP: Mišljenje o Kosovu nije doneto

Beograd -- Međunarodni sud pravde demantuje da je već doneo mišljenje o legalnosti nezavisnosti Kosova, piše "Politika".

Izvor: FoNet, Politika, Tanjug
Podeli

Predsednik Međunarodnog suda pravde (MSP) Hisaši Ovada izjavio je da je u ovoj fazi postupka nemoguće predvideti kakav će stav sudije tog suda zauzeti i kakav će zaključak doneti u vezi sa nezavisnošću Kosova.

Nagoveštaj da savetodavno mišljenje MSP o tome da li je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova u skladu sa međunarodnim pravom neće biti "da" ili "ne" - "predstavlja izvrtanje onoga što je predsednik suda rekao putem video linka Moskva - Hag", navodi se u pismu dostavljenom listu "Politika" koje je potpisao prvi sekretar suda Andrej Poskakukin.

U pismu suda se objašnjava i da 15 sudija MSP dolaze iz različitih okruženja i da će, iako može da bude različitih pogleda po ovom pitanju, konačan usvojeni stav predstavljati stav suda u celini.

Predsednik suda je, kako se navodi, kazao da će se sa najvećom pažnjom preispitati argumenti koji sudu budu predstavljeni.

Iz suda su, piše "Politika", napomenuli da je od najvećeg značaja da se Ovadi omogući sprovođenje dužnosti "u službi međunarodnog mira sa krajnjom nepristrasnošću i slobodom odlučivanja, kao i da navodi izneti u pomenutim izveštajima "ozbiljno ugrožavaju mir koji je potreban za rad suda".

Ruska novinska agencija RIA novosti objavila je 19. novembra da je Ovada izjavio da savetodavno mišljenje tog suda o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova neće biti u formi jednoznačnog odgovora.

“Tamo neće biti nedvosmislenog odgovora 'da' ili 'ne', 'za' ili 'protiv' - biće prosto potrebno čitati ga. Sudije mogu da imaju različita mišljenja, koja se ponekad razlikuju jedno od drugog", rekao je Ovada tokom video-mosta Moskva-Hag koji je upriličila ruska agencija.

Predsednik MSP je, kako je prenela ruska agencija, precizirao da će zaključak suda "biti na 30 stranica" i da će taj dokument biti “prosto potrebno izučavati”.

Profesor međunarodnog prava i jedan od zastupnika Srbije u sporu sa Bosnom i Hercegovinom Tibor Varadi izjavio je tim povodom da je takva izjava predsednika MSP-a "neuobičajena i neprihvatljiva".

Ukoliko je ta izjava tačna, ona je "potpuno neuobičajena i za njega, kao pravnika šokantna", kazao je Varadi.

"Još mi je teško da poverujem da se to dogodilo i da nije došlo do nekog nesporazuma. Nije li možda on rekao da što god da se reši nema jednosmislenu poruku prema odnosu Rusije i Gruzije", zapitao je Varadi.

Kosovska nezavisnost proglašena je 17. februara prošle godine, a Generalna skupština UN je, na inicijativu Beograda, odlučila da se to pitanje prosledi Međunarodnom sudu pravde radi davanja mišljenja o tome da li je potez Prištine bio u skladu sa međunarodnim pravom.

Otvorena rasprava u Međunarodnog suda pravde o tom pitanju, kako je najavljeno, počeće prvog i trajaće do 11. decembra ove godine.

strana 1 od 840 idi na stranu