Ljubljana: Protest za veće plate

Sedam sindikalnih organizacija organizovalo je demonstracije u Ljubljani sa zahtevom da se najniža plata u Sloveniji poveća na 600 evra.

Izvor: B92

Subota, 28.11.2009.

01:46

Default images

Demonstranti zahtevaju i da se povuku sporni predlozi u okviru reforme penzijskog sistema, u protestu pod sloganom "Za dostojanstvo čoveka". Radnicima iz svih delova zemlje pridružili su se i studenti i penzioneri, a organizatori ističu da se okupilo oko 30.000 ljudi, prenela je agencija STA.

Predsednik Saveza slobodnih sindikata Slovenije Dušan Semolič je izjavio da današnje masovne demonstracije predstavlja snažnu poruku vladi da preduzme mere koje će brzo omogućiti da radnici žive bolje. Minimalnu platu u Sloveniji u ovom trenutku prima 17.503 zaposlenih, a veće plate zahteva i oko 150.000 radnika koji primaju nešto više od 500 evra mesečno.

Na odluku sindikata da organizuju demonstracije, već nazvane "sukobom javnog i privatnog rada i kapitala", reagovao je predsednik vlade Borut Pahor, koji je upozorio da bi podizanje minimalne plate na 600 evra preko noći ozbiljno ugrozilo konkurentnost privrede.

Zbog toga je premijer više sklon postepenom podizanju plata iznad iznosa životnih troškova, koji su u Sloveniji statistički 562 evra.

Slovenački premijer je ranije izjavio da ne namerava da popusti kada je reč o reformi penzionog sistema.

"Čujemo poruku sindikata, ali ih molimo da čuju i oni našu", rekao je Pahor, koji je sindikate pozvao za pregovarački sto, a ne da svoje zahteve rešavaju na ulici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: