Karl Bilt nenajavljeno u Makedoniji

Skoplje -- Karl Bilt, šef diplomatije Švedske, zemlje koja presedava Evropskom unijom, večeras je stigao u Skoplje na razgovore sa zvaničnicima Makedonije.

Izvor: Tanjug
Podeli

U vladi i ministarstvu spoljnih poslova nisu hteli da navedu razloge ove nenajavljene posete visokog predstavnika EU, ali se ona dovodi u vezu sa sutrašnjim susretom premijera Makedonije, Grčke i Albanije u mestu Vineni na grčkoj teritoriji kod Prespanskog jezera.

Cilj susreta trojice državnika zvanično su razgovori o zaštitu ovog ekološkog regiona, ali očekuje se da najviše pažnje privuće susret premijera Makedonije i Grčke, Nikola Gruevskog i Jorgosa Papandreu.

Iz Evrospke unije, posebno Bilt, u više navrata su poručili da rešenje bilateranog spora između Makedonje i Grčke može biti postignuto direktnim pregovorima.

Zato se pretpostavlja da će tokom večerašnjih susreta Bilt preneti makedonskim vlastima neke poruke u vezi sa pregovoraima.

Gruevski je rekao da ne očekuje značajni napredak od sutrašnjeg susreta sa Papandreuom, već da će to biti mogućnost da novom grčkom premijeru iznese makedonske pozicije.

U međuvremenu su i Sjedinjene Američke Države preko ambasadora Filipa Rikera u Skoplju pozdravile predstojeći susret Gruevskog i Papandreua, istićući da će to biti dobar podsticaj pregovorima koji se vode posredstvom izaslanika Ujedinjenih nacija, američkog ambasadora Metjua Nimica.

Info

Euleks priveo Nazima Blacu

Priština -- Euleks priveo N. Blacu koji tvrdi da je kao pripadnik Obaveštajne službe Kosova učestvovao u ubistvima političara na Kosovu po narudžbini stranke Hašima Tačija.

Kosovo ponedeljak 30.11. 23:39 Komentara: 6

Počinje selidba sudova

Beograd -- Preseljenje sudova i sudskih predmeta, prema novoj organizaciji pravosuđa, trebalo bi da počne sutra, a u sudovima su u toku poslednje pripreme za to.

Društvo ponedeljak 30.11. 23:30 Komentara: 4
strana 1 od 840 idi na stranu