Šuvaković odbio da svedoči

Bivši funkcioner SPS-a Uroš Šuvaković odbio je na suđenju Mihalju Kertesu da odgovori na većinu pitanja.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 26.11.2009.

15:41

Default images

On se pozvao na zakonsku mogućnost da može uskratiti odgovore kojima bi sebe, ili sebi blisku osobu, izložio krivičnom gonjenju, materijalnoj šteti ili teškoj sramoti. Šuvaković je uskaraćivanje odgovora pravdao činjenicom da je protiv njega vođena istraga zbog sumnje za utaju, jer mu je, kako je navedeno u optužnici, Kertes oktobra 2000. godine dao dva miliona nemačkih maraka, a nešto ranije i deset miliona dinara.

Šuvaković je uskaraćivanje odgovora pravdao činjenicom da je protiv njega vođena istraga zbog sumnje za utaju, jer mu je, kako je navedeno u optužnici, Kertes oktobra 2000. godine dao dva miliona nemačkih maraka, a nešto ranije i deset miliona dinara. Istraga je kasnije obustavljena.

Nakon kraće rasprave sa predsedavajućom sudskog veća Nadom Zec, zbog odbijanja da položi zakletvu i da svedoči uz obrazloženje da za to ne postoje uslovi, Šuvaković je na kraju položio zakletvu, a jedini odgovor koji je dao bio je da je 1999. godine i 2000, bio zaposlen u MUP -u, da sa Kertesom nije u zavadi i da su ranije imali neke nesuglasice.

Polemišući sa predesednicom sudskog veća, koja je Šuvakoviću predočila da je imala uvid u predmet i da ne postoje nikakve zakonske prepreke da svedoči u postupku protiv Kertesa, on je rekao da se ne seća izjave koju je dao pred istražnim sudijom i da je zbog toga što se njegovi navodi, koje je dao u istrazi, "nekome nisu dopali", proveo u pritvoru dva i po meseca.

"Shvatam da sam u nepriličnom položaju. Vi ste ugledne sudije sa dugogodišnjim stažom, ja kao svedok imam manje znanja od vas, kažete da je nezapamćeno u srpskom pravosuđu da je neko iznova tereti za delo, za koje je ranije tužilac odustao od gonjenja, ali isto tako nezapamćeno je u istoriji da svedok bude u zatvoru, kao što sam bio ja, a okrivljeni na slobodi", rekao je Šuvaković.

Pozivajući se na zakon, on je odbio da odgovori da li je nekada bio u Saveznoj upravi carina, da li je od Kertesa primio novac, kako se tvrdi u optužnici, da li je iznosio nešto iz njegovog kabineta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: