Incident u Skupštini Srbije

Sednica Skupštine Srbije nakratko je prekinuta nakon što je poslanica SRS-a Gordana Pop-Lazić gađala cipelama predsedavajuću parlamenta Gordanu Čomić.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.11.2009.

11:46

Default images

Administrativni odbor Skupštine kaznio je sa 32.000 dinara poslanicu SRS-a Gordanu Pop-Lazić, kojoj je na sednici parlamenta izrečena mera udaljenja sa sednice. Sednica je prekinuta odlukom predsedavajuće Gordane Čomić, jer je poslanica Srpske radikalne stranke Gordana Pop-Lazić odbila da napusti skupštinsku salu. Parlament je posle kraće pauze nastavio rad.

Odbor je osudio ponašanje Pop-Lazićeve, koja je gađala cipelom predsedavajuću parlamenta Gordanu Čomić, i ocenio da je takav potez neprimeren i nedopustiv u najvišem zakonodavnom telu države.

Predsednik Odbora Nenad Konstantinović je rekao da takvo ponašanje urušava ugled celog parlamenta i da je potrebno osuditi svako takvo ponašanje.

Predsedavajuća sednici Gordana Čomić, koja je izrekla meru udaljenja, navela je da je poslanica radikala time urušila ugled parlamenta i zamolila obezbeđenje da vrati predmet koji je vlasništvo Pop-Lazićeve.

I nakon što joj je izrečena mera udaljenja sa sednice, Pop-Lazićeva je ostala da sedi na svom mestu u poslaničkoj klupi, pa je predsedavajuća nakratko prekinula sednicu.

Incidentu je prethodila rasprava o tome ko je potpisnik pisma Sinoda SPC, čiji je sadržaj juče pročitan u parlamentu, a potom su ga predstavnici Crkve demantovali.

Dok je poslanik radikala Aleksandar Martinović pokušao da objasni odakle mu informacija da Sinod stoji iza tog pisma, predsedavajuća mu je oduzela reč zbog zloupotrebe poslovnika.

Na to je poslanica Gordana Pop-Lazić skinula obe cipele i njima gađala predsedavajuću.

Gordana Pop-Lazić izjavila je posle toga da je to što je gađala cipelom predsedavajuću Skupštine bio simboličan čin kojim je pokazala neposlušnost i protest zbog vređanja dostojanstva poslanika.

"Ovo je dozvoljen i legitiman način protesta poslanika koji predstavlja narod, a koji parlamentu ne može da kaže šta narod misli", rekla je ona novinarima u Skupštini Srbije.

Poslanica radikala je rekla da se ta stranka ne slaže sa načinom rada skupštine jer predsedavajući stalno opominje poslanike te stranke i ne dozvoljava im da govore.

Navela je da su argumenti radikala jaki i da to izaziva osionost predsedavajućeg, a kako je dodala, bacanjem cipele htela je da pošalje poruku da se SRS ne slaže sa "nasilnim pokušajem donošenja protivustavnog" statuta Vojvodine i zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine.

Nakon kraće pauze, parlament je nastavio raspravu o potvrđivanju statuta Vojvodine.

"Neprimeren postupak Gordane Pop-Lazić"

Šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija ocenila je predsedavajuća parlamenta Gordana Čomić dosadašnjim načinom vođenja sednica nije prekršila Poslovnik, pa tako ni u slučaju kada je poslanicu SRS-a Gordanu Pop-Lazić udaljila sa sednice.

"Čomićeva se obraća sa punim uvažavanjem svakog poslanika, poštuje poslovnik i pravi izvesne vrste ustupaka predstavnicima opozicije, dopuštajući ponekad da, zloupotrebljavajući poslovnik, kažu nešto što hoće da kažu", rekla je Kolundžija.

Šef poslaničke grupe DSS Miloš Aligrudić izjavio je da Gordana Čomić vodi sednice suprotno Poslovniku i da potez poslanika radikala Gordane Pop-Lazić, koja ju je gađala cipelom, ima "svako opravdanje".

"U pitanju je skandalozno vođenje sednice i jedna vrsta tiranije koju je uspostavila Gordana Čomić. A Pop-Lazić je reagovala onako kako ja ne bih, ali u postojećim okolnostima ima svako opravdanje za takvu vrstu reakcije", rekao je Aligrudić.

Šef poslaničke grupe SPS-JS Branko Ružić kaže da potez Gordane Pop-Lazić, koja je gađala predsedavajuću Gordanu Čomić cipelom, govori o njenom kućnom vaspitanju i kulutri, ali i odnosu prema parlamentu i onima koji su je birali.

"To nije manir i način koji je dobrodošao u parlamentu i predstava SRS može da bude legitimna sa njihovog gledišta i da im donese koji politički poen, ali se tu radi o nekulturi", rekao je Ružić.

Poslanik LDP-a Ivan Andrić izjavio je da je u raspravi o "vojvođanskim zakonima" veoma naelektrisana atmosfera u skupštinskoj sali, "što je posledica načina na koji je vladajuća većina odlučila da uputi Predlog statuta u Skupštinu Srbije".

Andrić kaže da nije bio u sali kada se desio incident , ali da je načinom stavljanja statuta na dnevni red, "bez prethodne javne rasprave i ikakvih objašnjenja" stvorena negativna atmosfera koja ponovo dovodi do "podela na patriote i izdajnike“.

Šef poslaničkog kluba "Napred Srbijo" Tomislav Nikolić izjavio je da ne opravdava ponašanje poslanice SRS-a Gordane Pop-Lazić, koja je gađala cipelom predsedavajuću parlamenta Gordanu Čomić, ali ni Čomićevu, jer provocira takvo ponašanje.

Nikolić je rekao da i sam ima primedbe na rad Čomićeve, koja "ima potrebu da govori više od onoga koji se javio za reč i stalno zloupotrebljava govornicu da eliminiše govornika".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

218 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: