Knežević: Spreman sam da svedočim

Biznismen iz Crne Gore Ratko Knežević kaže da je spreman da svedoči u procesu zbog šverca duvana koji se protiv Stanka Subotića vodi pred Specijalnim sudom.

Izvor: B92

Utorak, 24.11.2009.

23:27

Default images

Bivši bliski saradnik premijera Crne Gore Mila Đukanovića rekao je za B92 da je sa specijalnim tužiocem Srbije razgovarao sredinom oktobra putem video linka iz Zagreba o duvanskim mafijama sa ovih prostora. "Ti razgovori ne mogu biti upotrebljeni kao dokaz u postupku, ali vrlo rado ću se odazvati ukoliko me srpsko tužilaštvo pozove za svedoka", rekao je on.

Knežević je optužio Đukanovića i Subotića za još niz krivičnih dela, ubistava, pranje novca..., pominjući ih i kao lica pomenuta u optužnicama za šverc duvana italijanskog i švajcarskog tužilaštva.

On je kazao da ostavlja sudu i tužilaštvu da utvrde ko su nalogodavci ubistva hrvatskog novinara i vlasnika "Nacionala" Iva Pukanića, ali i da smatra da će se na kraju pokazati da su to njih dvojica.

Knežević je kazao i da ne zna da li je Pukanić uveo ucenjivanje u hrvatsko novinarstvo, ali zna da su mu nuđeni veliki iznosi da neke stvari ne objavljuje i to preko kurira duvanske mafije.

Medojević: Đukanović blokira istragu

Lider opozicionog crnogosrkog Pokreta za promjene Nebojša Medojević, potvrdio je za B92 navode Ratka Kneževića da mu je dostavio informacije da je Stanko Subotić prao naovac za braću Šarić.

“Ja sam mu dao neke podatke koje sam dobio iz diplomatskih krugova, ali i iz struktura bezbjednosti u samoj Crnoj Gori da gospodin Subotić i gospodin Šarić imaju veoma bliske odnose, da su viđeni zajedno u Pljevljima. To nije nikakva tajna, moji izvori iz Pljavalja su više puta potvrdili da su oni bili u vrlo bliskim odnosima“, kaže Medojević.
Nebojša Medojeviæ (FoNet, arhiva)
“Mnoge policije regiona vode istrage na osnovu sumnje da gospodin Šarić stoji iza kokainskog kartela koji djeluje u Evropi, tako da su se i do mene pojavile informacije da je gospodin Subotić stavio na raspolaganje svoju već ranije razvijenu mrežu finansijskih transakcija sa 'of šor' kombinacijama u Kipru, Linhenštajnu, Švajcarskoj, ali i Crnoj Gori i gospodin Šarić se odjednom, praktično prije tri godine, nakon što je Crna Gora postala nezavisna, pojavio kao veoma veliki biznismen u Crnoj Gori, pun kontroverzi“, podseća on.

Medojević smatra da crnogorsko tužilaštvo ne raguje na te navode zbog političke blokade premijera Crne Gore Mila Đukanovića, koga lider Pokreta za promjene označava kao “šefa te kriminalne organizacije“.

“Međutim, hrvatsko tužilaštvo je podiglu optužnicu za ubistvo Pukanića u saradnji sa srbijanskim tužilaštvom. Srbijansko tužilaštvo, prema mojim informacijama, ovih dana treba da proslijedi optužnicu protiv Subotića i njegove kriminalne bande u Srbiji. Italijansko tužilaštvo 18. januara očekuje da će biti otpočet sudski proces", podseća Medojević.

"Tako da izgleda da bezbjednosne agencije i tužilaštva i pravosuđe zemalja u regionu će riješiti ovaj crnogorski problem, a mi naravno, kao opozicija u Crnoj Gori, moramo da uradimo naš domaći zadatak, a to je da napravimo jedan široki demokratski front i da izvršimo građanski pritisak“, smatra on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: