Info / Društvo 3

Obdanište u Sigurnoj kući

Beograd -- Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama širom sveta, u Srbiji se, između ostalog, obeležava i otvaranjem obdaništa izgrađenim u okviru Sigurne kuće.

Izvor: B92
Sigurna kuća (B92)

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama širom sveta se od 1999. obeležava zahvaljujući inicijativi Ujedinjenih nacija, a u Srbiji se obeležava otvaranjem obdaništa koje je izgrađeno u okviru Sigurne kuće, kao i performansom pod nazivom "Ako mrtve ustanemo" na Trgu Republike koji organizuju nevladine organizacije u okviru kampanje "16 dana aktivizma".

Iako se danas obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, u Srbiji mnoge žene doživljavaju višegodišnje psihičko, ali i fizičko nasilje, koje je često jasno vidljivo.

Zbog teške materijalne situacije, međutim, mnoge žrtve ne mogu da pronađu pravo rešenje kako sebi da pomognu, pa tako trpe nasilje i po 15 godina.

Otvaranje obdaništa u okviru Sigurne kuće, za decu čije su majke smeštene u toj kući, kako navodi za B92 Vesna Stanojević, koordinatorka Savetovališta, predstavlja najveći pomak u ovoj oblasti.

To bi trebalo da pruži nove šanse, nove nade, kao i veru žrtvama da će uspeti da izađu iz situacije u kojoj su.

Ona objašnjava da žene koje borave u Sigurnoj kući i koje dolaze iz različitih krajeva, ne samo iz Beograda nego iz Srbije, ne mogu uvek da zbrinu svoju decu u neku predškolsku ustanovu iz razloga što jednostavno nema uvek mesta, zatim što one nemaju mogućnosti to da plate, a treće što je radno vreme svih tih predškolskih ustanova uglavnom ujednačeno i ženama koje moraju da rade i drugu i treću smenu nije prihvatljivo.

"Objekat je nov, lepo ćemo ga opremiti, imamo profesionalnu vaspitačicu, gledaćemo da programe prilagodimo ostalim predškolskim ustanovama u Beogradu, znači uradićemo nešto što je vrlo korisno za žene“, rekla je Stanojevićeva.

Performansom pod nazivom "Ako mrtve ustanemo" na Trgu Republike u Beogradu počinje kampanja "16 dana aktivizma", koja se ove godine, prema rečima koordinatorke Mreže - žene protiv nasilja, Saše Pokrajac, bavi ubistvom kao krajnjim vidom nasilja nad ženama.

"Ove godine fokusirale smo se na ubistvo žena kao krajnji vid, kao ono krajnje što se desi u nasilju. Tražimo, dakle, da država preuzme odgovornost za svako ubistvo žene jer u Srbiji na svakih deset dana po jednu ženu ubije njen sadašnji ili bivši partner. Nasilje prema ženama je zločin jeste poruka koju šaljemo", kazala je Saša Pokrajac.

Statistike pokazuju da svaka treća žena u Srbiji trpi fizičko nasilje, dok svakoj četvrtoj preti nasilje.

Patrijarhalni odnosi u društvu, teška ekonomska situacija, ratovi na prostoru bivše Jugoslavije, neki su od razloga koje stručnjaci navode kao razloge rasprostranjenosti porodičnog nasilja u Srbiji.

Komentari 3
Čitajte
Pošalji komentar