Dan protiv nasilja nad ženama

Beograd -- Danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Ban Ki Mun pozvao muškarce da se uključe u kampanju protiv nasilja.

Izvor: B92
Podeli

U Srbiji i svetu obeležava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun zatražio je od muškaraca da se uključe u globalnu kampanju za zaustavljanje nasilja nad ženama.

Ban je rekao da je neprihvatljivo da oko 70 odsto žena doživi neku vrstu fizičkog ili seksualnog nasilja, a da su većina počinilaca "njihovi muževi, partneri ili neko koga poznaju".

U Srbiji je u prvih osam meseci ove godine, prema podacima MUP-a, ubijeno 26 žena, od kojih je 14 tragično nastradalo od onih koji su im bili bliski.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama biće obeležen u Srbiji mnogim akcijama, informativnim kampanjama i performansom na Trgu Republike.

U Beogradu će u Sigurnoj kući biti otvoreno obdanište za decu korisnika te institucije, a odbor Skupštine Srbije za ravnopravnost polova održaće posebnu sednicu.

Žene u Srbiji imaju sve veću podršku društva i države da nasilnike u porodici prijave i napuste, a pored zakonskih rešenja radi se i na uvođenju mehanizama za uspostavljanje rodne ravnospravnosti.

Da bi borba protiv nasilja nad ženama bila što efikasnija, neophodna je saradnja svih institucija, ocenila je gostujući u Vestima TV B92 Saša Pokrajac iz "Mreže žena protiv nasilja".

Možete pogledati celo gostovanje Saše Pokrajac u Vestima TV B92:

strana 1 od 840 idi na stranu