Kandidat za Vrhovni kasacioni sud

Visoki savet sudstva predložio je Skupštini Srbije da za predsednicu Vrhovnog kasacionog suda izabere Natu Mesarević i taj je predlog stigao u parlament.

Izvor: Beta

Utorak, 24.11.2009.

16:07

Default images

U obrazloženju predloga navedeno je da je Vrhovni savet sudstva 11. novembra jednoglasno odlučio da za predsednicu Vrhovnog kasacionog suda predloži Natu Mesarević, vršioca dužnosti predsednika Vrhovnog suda Srbije. Toj sednici Saveta predsedavala je Đurđina Bjelobaba, a Nata Mesarević je bila izuzeta.

"Radom dokazala (Mesarević) je svoju stručnost, nepristrasnost u postupanju i visoke moralne kvalitete. Učestvovala je na brojnim edukacijama i seminarima o organizovanom kriminalu i ratnim zločinima u zemlji i inostranstvu, a bila je i član radnih grupa za izradu zakona iz oblasti pravosuđa", navedeno je u obrazloženju.

Nata Mesarević je bila predsednik sudskog veća koje je sudilo optuženima za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića.

Rođena je 19. juna 1950. godine. Pravni fakultet u Beogradu završila je 1974. godine, a pravosudni ispit položila je 1979. godine.

Od 1974. do 1976. bila je sudijski pripravnik i stručni saradnik u Privrednom sudu u Beogradu, a od 1976. do 1985. gradski sudija za prekršaje u Beogradu.

Za sudiju Četvrtog opštinskog suda u Beogradu izabrana je 1986. godine, za sudiju Okružnog suda u Beogradu jula 1997. godine, a za sudiju Vrhovnog suda Srbije aprila 2003. Sve vreme radila je u krivičnoj materiji.

U Okružnom sudu u Beogradu predsedavala je i većem na suđenju optuženima za ratni zločin. Iz Vrhovnog suda Srbije upućena je u Posebno odeljenje Okružnog suda u Beogradu gde je sudila u predmetima krivičnih dela sa elementima organizovanog kriminala.

Nata Mesarević je, kako je navedeno, postupala u najtežim i najsloženijim predmetima kao član veća, a u nekim predmetima i kao predsednik veća.

U Vrhovnom sudu Srbije raspoređena je u Veće za ratne zločine, kao član veća.

Na fukciju vršioca dužnosti predsednika Vrhovnog suda postavljena je 9. Marta 2009, a od aprila 2009. je predsednica Visokog saveta sudstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: