Otvorena baza na jugu Srbije

Najveća vojna baza u Srbiji "Jug" otvorena je na brdu Cepotina kod Bujanovca u prisustvu državnog i vojnog vrha, šest godina od odluke o početku gradnje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.11.2009.

09:55

Default images

Baza "Jug" izgrađena je na 35 hektara i u nju je uloženo 1,7 milijardi dinara. U bazi se nalazi 66 objekata ukupne površine 22.000 kvadratnih metara u koje će moći da bude smešteno 1.000 profesionalnih vojnika. Planirano je da se u budućnosti dograde objekti na površini od 60 hektara.

"Svi građani Srbije koji žele mir i stabilnost u regionu i najbolje međunacionalne odnose treba da budu zadovoljni otvaranjem baze 'Jug'. Svi koji ne žele mir i svi koji se bave organizovanim kriminalnom ... ne treba da budu zadovoljni", rekao je predsednik Srbije Boris Tadić koji je svečano otvorio bazu.

Tadić je istakao da je vojska jedan od ključnih činilaca države u borbi protiv organizovanog kriminala i dodao da je baza "Jug" na strateškom mestu i da je ključna garancija sigurnosti i mira na jugu Srbije.

On je dodao da je ta baza višestruko značajna za ukupan bezbednosni kapacitet države i vojske ali i da predstavlja razvojni kapacitet za region juga Srbije jer će u njoj moći da se zaposle stanovnici tog regiona.

Predsednik Srbije je istakao i da će ta baza biti jedan od ključnih doprinosa za pripremu vojnika za međunarodne misije.

On je dodao da su baza "Jug" i završetak Koridora 10 pretpostavke razvoja juga Srbije i zauzeo se za ravnomeran razvoj regiona.
Boris Tadiæ na otvaranju baze ''Jug'' (Beta)
Tadić je istakao da Srbija ima dva ključna strateška cilja – ulazak u Evropsku uniju i očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta na Kosovu i dodao da Srbija nikada neće odustati od ta dva cilja.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac rekao je da je baza "Jug" najznačajniji i najveći infrastrukturni objekat koji je u poslednjih nekoliko decenija izgradilo ministarstvo odbrane.

"Hoćemo da ova baza postane standard i za ostale baze u Vojsci Srbije, a za građane Bujanovca ona bi trebalo da bude razvojna šansa", rekao je Šutanovac.

Šutanovac je dodao da je baza opremljena najsavremenijom medicinskom opremom koju će moći da koristi i lokalno stanovništvo.

Otvaranju baze "Jug" prisustvovali su i premijer Srbije Mirko Cvetković, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Miloje Miletić, direktor policije Milorad Veljović, predstavnici diplomatskog kora i lokalne samouprave.

Dragišić: Baza ključna za ceo region

Baza "Jug" nalazi se na brdu oko pet kilometara južno od Bujanovca, u blizini kopnene zone bezbednosti i administrativne linije sa Kosovom, a udaljena je oko 90 kilometara od granice sa Bugarskom i tridesetak kilometara od granice sa Makedonijom.

Profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić kaže za B92 da ta baza ima strateški značaj za Srbiju s obzirom na lokaciju.
"Baza je odlično locirana. Nalazi se na mestu gde su najveći srpski bezbednosni problemi i gde se mogu očekivati najveći bezbednosni izazovi za Srbiju. Ova baza je jedan od ključnih konkretnih poteza u reformi sistema odbrane Srbije“, rekao je Dragišić.

Prema njegovim rečima, kakav će biti njen značaj zavisi od političkih okolnosti.

"Imajući u vidu politiku koja se vodi u Srbiji mislim da ta baza može biti značajan faktor bezbednosti čitavog regiona", naveo je on.

Negodovanje Albanaca

Na vest o otvaranju vojne baze "Jug" reagovali su politički predstavnici Albanaca sa juga Srbije.

Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi to doživljava kao militarizaciju regiona.
Vojnici VS u patroli uz ogradu novootvorene baze (Beta)
"Mi smo se od početka suprotstavili ideji postojanja specijalnih snaga policije i vojske u ovom regionu, tako da mislim da ova baza neće doprineti stabilnosti regiona i nije bilo potrebno da se region militarizuje otvaranjem baze i stvara privid postojanja vanrednog stanja", kaže Kamberi.

Još oštriji je predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa, koji kaže da će Albanci sada biti okruženi sa svih strana uniformisanim licima.

"To znači okupaciju Albanaca iz Preševske doline u svojim domovima. Mi verujemo da su prošla vremena oružanih sukoba pa zato i nije potrebna vojna baza u Preševskoj dolini", ocenio je Mustafa. Partija za demokratsko delovanje se protivi posmatranju regiona Bujanovca i Preševa kao prostora gde treba da budu stacionirane snage za antiterorističko delovanje, ali svaka država odlučuje gde će i u kom mestu smestiti vojnu bazu, izjavio je predsednik PDD-a Riza Halimi.

Nakon otvaranja vojne baze "Jug", Halimi je rekao da njegova partija od početka na gradnju vojne baze "Jug" u kompleksu "Cepotina" gleda kao na militarizaciju područja, ali da "nema nameru da osporava pravo države da odluči gde će neka vojna baza biti smeštena".

"Naročito se protivimo tome da to bude baza koja će se suprotstavljati terorizmu i u kojoj će biti smeštene antiterorističke jedinice, jer ovde je mešovita sredina i to nije baš najpodesnije mesto za takve jedinice. Ali, sa druge strane država ima sve mogućnosti da gradi vojne baze gde ona to odluči", kazao je Halimi.

On je naveo da bi bilo bolje da je država na području Bujanovca i Preševa više prisutna u ekonomskom razvoju, a da ne bi trebalo da se "glavno prisustvo države oseća po prisustvu vojnih baza".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: