Mesić: Tadić da dođe u Vukovar

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić kaže da bi bilo dobro kada bi predsednik Srbije Boris Tadić došao u Vukovar, u znak sećanja na zločine počinjene u tom gradu.

Izvor: Beta

Nedelja, 22.11.2009.

15:43

Default images

"Bilo bi dobro da je došao, ja bih to pozdravio, ali bi to pozdravili i svi građani Hrvatske. To bi bio jednostavno dokaz da se zločin u Vukovaru nije smeo dogoditi i da otvaramo novu knjigu naših odnosa", kazao je Mesić za emisiju "Tu, sasvim blizu" Radio-televizije Vojvodine.

Dani sećanja u Vukovaru obeležavaju se svake godine od 17. do 21. novembra, kao uspomena na razaranje tog grada i zločine koji su počinjeni od strane bivše JNA i pripadnika raznih paravojnih formacija.

Mesić je još rekao i da mu nije jasno zašto se ne dozvoljava postavljanje spomen-ploče na mestu gde su nekada bili logori za Hrvate u Stajićevu i Begejcima pored Zrenjanina.

"Začuđuje me da ti ljudi ne mogu doći na mesto gde su bili na robiji i gde su poginuli njihovi prijatelji", kazao je predsednik Hrvatske.

Mesić se nada da će se celi region jugoistočne Evrope, uz konstruktivnu politiku i opredeljenost za Evropu, boriti za evropske standarde i isključiti rat kao političko sredstvo.

"Ali pre svega treba isključiti imperijalne interese iz nekih glava, onih koji i dalje misle da se granice mogu menjati. Arhitektura naših prostora je završena", poručio je Mesić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: