Nagrada za Nelsona i Mačel Mendelu

Bivši južnoafrički predsednik Nelson Mendela i njegova supruga osvojili nagradu Heroji decenije prava deteta, za unapređenje prava dece u poslednjih 10 godina.

Izvor: B92

Petak, 20.11.2009.

20:40

Default images

Mendeli je, kako je saopštila Svetske dečije asocijacije u Švedskoj , dodeljena nagrada zbog rada za decu Južne Afike i trajnih napora u odbrani prava dece. Njegova supruga Mačel je nagrađena zbog dugogodišnje borbe za prava ugroženih devojčica, pre svega, u Mozambiku.

Oni će dobiti polovinu od 160.000 dolara novčane nagrade kao Heroji Decenije prava deteta, dok će ostatak podeliti 12 osvajača godišnje nagrade.

Dečija svetska asocijacija od 1999. godine dodeljuje godišnju Svetsku nagradu za prava dece ljudima koji su doprineli odbrani prava dece i mladih.

Ove godine dodeljeno je i posebno priznanje povodom desete godišnjica te nagrade.

Mendela i Mačel, koji su godišnju nagradu dobili 2005, rekli su da je ovogodišnja nagrada "veoma, veoma posebna" jer deca imaju posebno mesto u njihovom životu.

Oni su u zajedničkom saopštenju naveli da previše dece pati zbog gladi, nedostatka obrazovanja, zaštite od bolesti, zlostavljanja i zanemarivanja.

U glasanju je učestvovalo više od sedam miliona dece širom sveta. Svečanost dodele nagrade biće održana u Stokholmu 26. aprila, a prusustvovaće i švedska kraljica Silvija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: