Produžen raspust do kraja nedelje

Ministar prosvete Žarko Obradović odlučio je da produži raspust za osnovce i srednjoškolce do sledećeg ponedeljka. Otkazane su ekskurzije i rekreativna nastava.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.11.2009.

14:51

Default images

Zbog nepovoljne epidemiloške situacije i širenja virusa novog gripa ministar prosvete Žarko Obradović odlučio je da jesenji raspust produži do 16. novembra. U izjavi za B92 ministar Obradović rekao je da je odluku o novom produženju raspusta za sve osnovce i srednjoškolce doneo u konsultacijama sa epidemiolozima i ministarstvom zdravlja.

“U dogovoru sa epidemiolozima konstatovano je da se virus gripa širi, i u dogovoru sa Ministarstvom zdravlja, ja sam odlučio da produžim trajanje jesenjeg školskog raspusta još za nekoliko dana i da cela ova nedelja bude neradna za đake osnovnih i srednjih škola, tako da bi prvi radni dan bio ponedeljak 16. novembar”, kazao je Žarko Obradović.

“Na ovaj način. mi se pridružujemo naporima Ministarstva zdravlja da zaustavi širenje gripa u školama. Naravno, naša je preporuka da za vreme ovih neradnih dana ne bude ni ekskurzija, niti nekih drugih vidova okupljanja đaka, jer je nesporno da to masovno okupljanje doprinosi širenju virusa novog gripa”, rekao je on.

Ministar Obradović je prvo prošle nedelje zbog pojave i širenja virusa novog gripa među školskom decom bio produžio raspust do srede 11. novembra, a od danas za sve škole, uključujući i Vojvodinu - do sledećeg ponedeljka. Ministar prosvete kaže da su deca iz OŠ “Milica Pavlović” u Čačku, koja su među prvim osnovcima bila zaražena virusom H1N1, posle kućnog lečenja ozdravila i da će 16. novembra biti spremna za povratak u školu.

Žarko Obradović navodi da je jako važno da roditelji budu u kontaktu sa školama kojima moraju da jave razloge zbog kojih eventualno njihova deca posle kraja raspusta nisu došla u školu.

“16. novembra na nastavu treba da dođu samo zdrava deca, a ona kod kojih se u međuvremenu konstatuju simptomi slični gripu treba da ostanu na lečenju, naravno, u dogovoru sa lekarima”, rekao je ministar.

“Nama je važno da nam roditelji jave, kada počne nastava, ako njihovo dete slučajno nije došlo u školu, da znamo razloge zašto nije došlo, da bismo u odnosu na to preduzeli odgovarajuće mere”, kazao je Obradović.

“Danas sam se čuo i sa predsednikom Izvršnog veća Vojvodine Bojanom Pajtićem i njemu sam preneo podatke vezane za Beograd i okruge u Vojvodini, i zajedno smo konstatovali da i škole u Vojvodini treba da prestanu sa radom”, rekao je on.

U međuvremenu, i pokrajinske vlasti odlučile su da đaci u Vojvodini koji su jesenji raspust imali nedelju dana pre Srbije, ponovo idu na raspust do sledećeg ponedeljka.

Izvršno veće donelo je odluku da se nastava prekine do iduće sedmice, dok će odluku o radu vrtića donositi lokalne samouprave na osnovu epidemiološke slike, izjavio je za B92 pokrajinski sekretar za zdravstvo Atila Čengeri.

“Doneta je mera zatvaranja škola do nedelje, s tim da se stalno prati kakva je učestalost oboljenja, koliko ima novih obolelih, školske i predškolske dece i na osnovu toga ćemo da reagujemo za narednu nedelju”, kazao je Čengeri.

“Što se tiče učestalosti, primetili smo u tom našem nadzoru da se šestostruko povećalo broja predškolske dece koji su oboleli od oboljenja sličnog gripu, a to se odnosi na školsku decu, shodno na prethodnu nedelju, duplo više je prijavljeno takvih oboljenja”, ispričao je on.

Manje dece u vrtićima

U novosadskim školama koje su do danas radile, nastavnici su na časovima razgovarali sa učenicima o simptomima novog gripa, a nabavljene su i dodatne količine dezinfekcionih sredstava.

“Nismo zabeležili porast broja dece. Danas je blagi rast - imamo nastavnika koji je kod kuće sa temperaturom”, kaže Žarko Mušicki, direktor OŠ "Žarko Zrenjanin".

Vrtići i dalje rade, ali većina roditelja povlači decu iz obdaništa. U novosadskoj predškolskoj ustanovi “Radosno detinjstvo” kažu da je broj dece dvostruko manji. "Znači da su roditelji prihvatili savet da ne dovode decu koja su bolensna, a prema našim informacijama, oko 500 dece ima respiratorne tegobe, što je uobičajeno za ovo doba godine”, navodi direktor "Radosnog detinjstva" Borislav Samardžić.

U beogradskim vrtićima nema nijednog zabeleženog slučaja novog gripa, ali u obdaništa dolazi sve manje dece.

“U odnosu na prošlu nedelju smanjen je broj. Roditelji treba da prate uprustva, ali kao roditelj mogu da savetujem sledeće - panika blikira rasuđivanje, ne postoji ništa sto može da bude opasnost da se deci desi nešto nepovoljno, ali roditelj je taj koji odlučuje da li će da pošalje dete ili ne”, rekla je gradska sekretarka za socijalnu i dečiju zaštitu Beograda Ljiljana Jovčić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: