Kon: U utorak odluka o epidemiji

U utorak će biti poznato da li će i u Srbiji biti proglašena epidemija novog gripa, rekao je predsednik Radne grupe za praćenje pandemije Predrag Kon.

Izvor: B92

Nedelja, 08.11.2009.

23:22

Default images

Gostujući u emisiji “Utisak nedelje” na TV B92, Kon je objasnio da će do utorka biti prikupljeni svi podaci o novom gripu u Srbiji, kao i o vakcini koja treba da se kupi, pa će na sastanku Radne grupe biti doneta odluka o proglašenju epidemije, a kao jedna od mera razmatra se i produžetak školskog raspusta.

“U ponedeljak se skupljaju podaci, a u utorak ćemo zasedati. Zamislite šta sve treba u utorak uraditi. Imaćemo i podatke o vakcini”, najavio je Predrag Kon.

“Ja hoću da vam kažem šta sve treba da se razmatra. Ako se podaci razmatraju, posebna Radna grupa mora da prati posebne trendove, šta je s predškolskim uzrastom, šta je sa školskim uzrastom”, naveo je on.

Na pitanje da li je to gubitak vremena, Kon je odgovorio da “apsolutno nije”.

“U ovom trenutku su školski kolektivi zatvoreni, prema tome, utorak je poslednji dan. U kontaktu smo s ministrima prosvete i zdravlja Žarkom Obradovićem i Tomicom Milosavljevićem i postoji želja da se raspust produži još par dana”, ispričao je on.

“Kupujemo vreme. Razmišljamo o tome. Neprekidno sve pratimo, ali ne možemo pod pritiskom javnosti i drugim pritiscima. U utorak je sastanak posebne radne grupe na kome će se razmatrati i pitanje proglašenja epidemije“, rekao je Predrag Kon.

Srbija nije ranije nabavila vakcine jer ih nije bilo na tržištu, objasnio je on i naveo da postoji preliminarni dogovor o kupovini vakcine od proizvođača Novartis, ali da će i pored toga dobavljač biti određen u skladu sa zakonom na tenderu.

"Ono što sam čuo je da Sanofi Paster, koji ima registrovanu vakcinu ovde kod nas, rekao da neće imati vakcinu, onda je drugi proizvođač koji je rekao da nema vakcinu i da neće moći da da, to je bio Glakso, i treći proizvođač je onaj koji je rekao da će imati, ali tek sledeće godine", objasnio je Kon.

"Postoje određeni dogovori unapred, ali ja ne znam da li je dogovoreno ili nije dogovoreno. To je najiskreniji odgovor. Ali, da se tako nešto preporučuje, to se preporučuje. Tender apsolutno postoji, jer zakonska procedura mora da se poštuje", dodao je Kon. Inače, pored dvomesečne bebe koja je smeštena na intenzivnu negu Instituta za majku i dete, u toj ustanovi zadržan je još jedan osmomesečni dečak pod sumnjom da je zaražen virusom novog gripa, rekao je u “Utisku nedelje” direktor pedijatrijske klinike na tom institutu Vladislav Vukmanović.

Kako je rekao, analize će biti završene sutra, kada će se pouzdano znati da li se radi o tom virusu ili ne.

“Drugo dete je osmomesečni dečak. On je primljen juče, sa dijagnozom ‘teško popuštanje rada srca’. Odmah smo počeli lečenje. Takvo popuštanje srca trigerovano je infekcijom izazvanom virusom novog gripa. Uradićemo sve analize, a odgovor ćemo dobiti do sutra”, rekao je Vukmanović. On navodi da u Institutu za majku i dete nema povećanog broja obolelih od novog gripa.

Sa druge strane, na Institutu za tropske i infektivne bolesti stanje je znatno teže, navodi direktor tog instituta Mijomir Plemiš.

“Situacija se drastično promenila ovog vikenda. Do petka smo primali po 10-15 bolesnika. Danas smo, pre dolaska u vašu emisiju, 38 pacijenata primili u kliniku”, ispričao je Plemiš.

“Broj ambulantnih pregleda se stalno povećava iz dana u dan, tako da mi smatramo da je to razlika u odnosu na prethodne dane, kada smo imali dosta pregleda, ali smo malo bolesnika primali u kliniku”, rekao je on.

“U kliniku se primaju ozbiljni bolesnici. Ovo jesu ozbiljno bolesni, ali nisu životno ugroženi i nema potrebe za intenzivnom negom i priključenjem na aparate, za sada”, zaključio je Plemiš.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: