Usklađen sporazum o "Južnom toku"

Slovenija i Rusija su uskladile sporazum o gasovodu Južni tok koji će, kako se očekuje, biti potpisan tokom posete slovenačkog premijera Boruta Pahora Moskvi.

Izvor: B92

Subota, 07.11.2009.

12:08

Default images

"Nije isključeno" da će sporazum biti potpisan u vreme kvalifikacione fudbalske utakmice za Svetsko prvenstvo između Slovenije i Rusije, rekao je za list "Dnevnik" rukovodilac direktorata za energiju u Ministarstvu privrede Slovenije Janez Kopač.

"Slovenačko preduzeće Geoplin plinovodi i ruski Gasprom imaće po 50 odsto učešća u zajedničkom preduzeću koje će biti osnovano u skladu sa sporazumom, pri čemu ono neće imati poseban poreski status koji je nekoliko meseci želela ruska strana", rekao je Kopač.

Na taj način će preduzeće, koje će graditi i upravljati slovenačkom trasom gasovoda, imati pravo samo na nadoknadu zbog ispada u slučaju dodatnih poreskih opterećenja, ali samo u obimu koji dopuštaju pravila državne pomoći.

Pre nekoliko dana je slovenačka strana za potpisivanje uključila i odredbu koja Sloveniju oslobađa odštete zbog mogućih promena evropskog zakonodavstva.

Novo preduzeće će u skladu sa pravilima Evropske unije morati da omogući pristup gasovodu i drugim učesnicima na tržištu gasa, a pre početka delovanja će morati da dobije i dozvolu Brisela.

Dalji koraci u izgradnji plinovoda biće poznati nakon što “Geoplin plinovodi” i “Gasprom” završe studiju izvodljivosti izgradnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: