"Zastava" u rukama Italijana

Beograd -- Aneks ugovora o formiranju kompanije "Fijat automobili Srbija" biće potpisan u utorak, 10. novembra u Kragujevcu, saznaje "Danas" iz nekoliko zvaničnih izvora.

Izvor: Danas
Podeli

Sa predstavnicima top menadžmenta "Fijata" biće potpisan dokument koji će definisati nivo i dinamiku investicionih ulaganja u zajedničku kompaniju, u kojoj će "Fijat" imati 67, a država Srbija 33 odsto kapitala.Očekuje se da u ime italijanske kompanije aneks potpiše predsednik Serđo Markijone ili potpredsednik Alfredo Altavila.

Takođe, u ime Srbije, u Kragujevcu bi trebalo da se pojavi najviši državni vrh, uključujući predsednika, premijera i nekoliko ministara.

Ranije je najavljeno da će "Fijat" u novu kompaniju u Kragujevcu investirati oko 800 miliona evra, dok bi ulog Vlade Srbije trebalo da iznosi 300 miliona evra.

Preuzimanju imovine i objekata prethodiće uplata 100 miliona evra osnivačkog kapitala u novu automobilsku kompaniju.

Prethodnih dana uveliko su trajali i pregovori "Zastavinih" sindikalaca sa nadležnima u Ministarstvu ekonomije o statusu radnika "Zastave".

Dogovoreno je da protokol i aneks tog dokumenta o zbrinjavanju svih radnika ostane na snazi do 1. marta naredne godine.

Takav dogovor postignut je s obzirom da će se do tog datuma znati ne samo koliko je "Zastavinih" radnika preuzela kompanija "Fijat automobili Srbija", već i koliko njih će u 2010. godini biti angažovano na tzv. uslužnim poslovima u proizvodnji "punta", kao i koliko će radnika naredne godine biti uposleno na izmeštanju preostale stare "Zastavine" opreme i na instaliranju novih proizvodnih linija.

Narednih dana definitivo će se znati i koje će klase (segmenta) biti prvi novi "Fijatov "automobil koji će od 2011. izlaziti iz pogona kragujevačke kompanije.

Info

Euleks priveo Nazima Blacu

Priština -- Euleks priveo N. Blacu koji tvrdi da je kao pripadnik Obaveštajne službe Kosova učestvovao u ubistvima političara na Kosovu po narudžbini stranke Hašima Tačija.

Kosovo ponedeljak 30.11. 23:39 Komentara: 6

Počinje selidba sudova

Beograd -- Preseljenje sudova i sudskih predmeta, prema novoj organizaciji pravosuđa, trebalo bi da počne sutra, a u sudovima su u toku poslednje pripreme za to.

Društvo ponedeljak 30.11. 23:30 Komentara: 4
strana 1 od 840 idi na stranu