"Zastava" u rukama Italijana

Aneks ugovora o formiranju kompanije "Fijat automobili Srbija" biće potpisan u utorak, 10. novembra u Kragujevcu, saznaje "Danas" iz nekoliko zvaničnih izvora.

Izvor: Danas

Petak, 06.11.2009.

00:40

Default images

Sa predstavnicima top menadžmenta "Fijata" biće potpisan dokument koji će definisati nivo i dinamiku investicionih ulaganja u zajedničku kompaniju, u kojoj će "Fijat" imati 67, a država Srbija 33 odsto kapitala.Očekuje se da u ime italijanske kompanije aneks potpiše predsednik Serđo Markijone ili potpredsednik Alfredo Altavila.

Takođe, u ime Srbije, u Kragujevcu bi trebalo da se pojavi najviši državni vrh, uključujući predsednika, premijera i nekoliko ministara.

Ranije je najavljeno da će "Fijat" u novu kompaniju u Kragujevcu investirati oko 800 miliona evra, dok bi ulog Vlade Srbije trebalo da iznosi 300 miliona evra.

Preuzimanju imovine i objekata prethodiće uplata 100 miliona evra osnivačkog kapitala u novu automobilsku kompaniju.

Prethodnih dana uveliko su trajali i pregovori "Zastavinih" sindikalaca sa nadležnima u Ministarstvu ekonomije o statusu radnika "Zastave".

Dogovoreno je da protokol i aneks tog dokumenta o zbrinjavanju svih radnika ostane na snazi do 1. marta naredne godine.

Takav dogovor postignut je s obzirom da će se do tog datuma znati ne samo koliko je "Zastavinih" radnika preuzela kompanija "Fijat automobili Srbija", već i koliko njih će u 2010. godini biti angažovano na tzv. uslužnim poslovima u proizvodnji "punta", kao i koliko će radnika naredne godine biti uposleno na izmeštanju preostale stare "Zastavine" opreme i na instaliranju novih proizvodnih linija.

Narednih dana definitivo će se znati i koje će klase (segmenta) biti prvi novi "Fijatov "automobil koji će od 2011. izlaziti iz pogona kragujevačke kompanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: