Obama: Nećemo zaboraviti Indijance

Predsednik SAD Barak Obama rekao je vođama plemenskih zajednica američkih Indijanaca da je odlučan da preinači marginalizaciju Indijanaca u vladi.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.11.2009.

18:38

Default images

Obama je to rekao na skupu plemenskih lidera i vladinih zvaničnika kojim je ispunio predizborno obećanje da će jednom godišnje održavati samit s američkim Indijancima. "Nećete biti zaboravljeni sve dok sam u Beloj kući", rekao je Obama, navodeći da je današnji skup najveći i da je okupio najveći broj plemenskih lidera u istoriji SAD.

Zvaničnici su rekli da bi na današnjem skupu trebalo da se raspravlja o problemima s kojima se suočavaju američki Indijanci - ekonomski razvoj, obrazovanje, zdravstvena zaštita, bezbednost i stanovanje.

Obama je rekao da namerava da bude dobar partner s plemenskim narodima i da današnji sastanak nema samo protokalaran karakter.

Predsednik SAD je potpisao predsednički memorandum u kojem poziva svaku vladinu službu da mu predoči detaljan plan poboljšanja odnosa vlade i plemenskih zajednica.

Tokom predizborne i stranačke kampanje prošle godine, Obama je obilazio indijanske rezervate i obećao poboljšanje zdravstvene zaštite.

Obama je ispunio i obećao da će imenovati američkog Indijanca za političkog savetnika u Beloj kući za pitanje američkih urođenika, postavljajući pripadnicu plemena Čiroki Kimberli Tihi za političku savetnicu za pitanje američkih urođenika u Domaćem političkom savetu i pripadnice plemena Sijuks Ivet Rubido na mesto direktorke Indijanske zdravstven službe pri Ministarstvu zdravlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: