Radnici "Opela" u štrajku

Roselhajm -- Radnici automobilske kompanije "Opel" u Nemačkoj su u štrajku, zbog odluke Dženeral Motorsa da otpusti hiljade ljudi zaposlenih u ovoj firmi.

Izvor: FoNet
Podeli

Učešće na protestu zaposlenih u "Opelu" najavio je i predsednik nemačke pokrajine Roland Koh, prenosi Makfaks. Američki koncern Dženeral Motors, inače vlasnik "Opela", otkazao je u utorak dogovor o prodaji komanije autrijsko-kanadskom konzorcijumu proizvođača autodelova "Magna" i ruske banke "Sberbank".

U "Opelu" u Nemačkoj radi 25.000 ljudi, a potpredsednik Dženeral Motorsa Džon Smit najavio je da će koncern ukinuti 10.000 od ukupno 50.000 radnih mesta u fabrici "Opel" u celoj Evropi.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i američki predsednik Barak Obama dogovorili su se da koordiniraju aktivnosti kada je u pitanju budućnost proizvođača automobila "Opela", pošto je američki "Dženeral motors", u čijem sastavu nemačka kompanija radi, odlučio da je ne proda, saopštio je portparol nemačke vlade.

Obama je, u telefonskom razgovoru sa Merkelovom rekao da nije bio konsultovan pri donošenju odluke uprave GM-a, koja je, kako je preneo Rojters, razljutila nemačku vladu.

"Kancelarka je jasno naznačila da će nemačka vlada zatražiti od GM-a da predstavi nov plan što je pre moguće", saopštio je portparol.

On je precizirao da su se "kancelarka Merkel i predsednik Obama dogovorili da nastave da koordinišu akcije po tom pitanju".

strana 1 od 840 idi na stranu