Mesić: BiH domovina bosanskih Srba

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić kaže da bi vlasti Srbije trebalo da upute poruku Srbima u Bosni i Hercegovini da im je BiH domovina, a Sarajevo glavni grad.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.11.2009.

01:18

Default images

"BiH mora ostati jedinstvena, radi našeg regiona, ali i radi Evrope, i u tom smislu niko nema šanse da izdvoji deo BiH. Mogućnost da se izdvoji neki deo iz Bosne i Hercegovine je iluzija koja stvara nesigurnost u toj državi i udaljava je od evroatlantskih integracija", rekao je Mesić u intervjuu za "Danas".

Upitan da pojasni svoju tvrdnju o neiskrenoj ulozi zvaničnika iz Srbije u događajima u BiH, Mesić je rekao da su srpske vlasti poručile da podržavaju dogovor sva tri naroda u BiH i celovitu i jedinstvenu BiH, a da "premijer RS Milorad Dodik ne pristaje ni na kakav dogovor" i "traži izdvajanje Republike Srpske".

Mesić smatra da je paradoksalno je da se u Hagu sudi vođama bosanskih Srba, a da "u isto vreme Dodik nastavlja njihovu politiku u Republici Srpskoj".

"Međunarodna zajednica je dužna preko svojih predstavnika zaustaviti svakoga ko vodi politiku koja razbija BiH", kazao je je Mesić.

Dodikove tvrdnje da su "Hrvati u BiH marginalizovani", prema Mesićevom mišljenu samo pokazuju da bi premijeru RS odgovaralo stvaranje trećeg entiteta, kako bi do kraja marginalizirao Hrvate u nekom malom entitetu.

Mesić je dodao da se od 1990. godine zalaže "za celovitu BiH u kojoj će tri konstitutivna naroda imati ravnopravan položaj".

On je takođe objasnio da mu je teško da za bilo koga utvrđuje konkretnu odgovornost za nastanak trenutne krize u BiH, pa tako ne može da tvrdi da je člana Predsedništva BiH Haris Silajdžić odgovoran.

" Ipak, moram reći, da se on uvijek izjašnjavao za celovitu BiH“, dodao je Mesić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: