Jeremić: Kandidatura krajem godine

Srbija namerava da do kraja godine podnese kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji, kaže ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.11.2009.

11:20

Default images

On je ponovio poziv Briselu da ostane otvoren za integraciju celokupnog zapadnog Balkana. "Smatramo da su temelji za podnošenje zvanične kandidature Srbije za članstvo u EU postavljeni. Nameravamo da to uradimo pre kraja godine", rekao je Jeremić obraćajući se Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta.

Jeremić je dodao da je Srbija svesna izvesne uzdržanosti koja postoji po tom pitanju u EU i da razume zbog čega je do nje došlo, ali da "veruje da je došlo vreme da se krene napred".

Šef diplomatije Srbije je naglasio da Srbija nije koncentrisana samo na sopstveno približavanje Uniji, nego da je, uprkos poteškoćama na koje nailazi, radila na tome da se čitav region zapadnog Balkana približi Briselu, što je, kako je rekao, rađeno najpre kroz regionalnu saradnju.

Srbija je, takođe, kako je istakao Jeremić, preduzela sve moguće mere da osigura da ekstremistička demagogija nikada više ne pusti korene među narodima regiona.

"Pojedinci na svim stranama počinili su užasne zločine tokom devedesetih godina i doneli razaranja čitavom regionu. Srbija je naporno radila na okončanju procesa pomirenja", rekao je Jeremić, dodajući da naša zemlja "u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom", što smatra ne samo svojom pravnom, nego i moralnom i političkom obavezom.

"Ne sme biti nikakve sumnje, mi ćemo nastaviti sve dok i preostali optuženici ne budu uhvaćeni", rekao je on.

Jeremić je, takođe, naveo i da je Srbija ispunila sve uslove za stavljanje na belu šengensku listu i da nestrpljivo očekuje zvaničnu odluku Saveta EU o tome.

Direktor Balkanskog fonda za Demokratiju, Ivan Vejvoda, izjavio je da je "sazrela situacija" da Srbija podnese kandidaturu za članstvo u EU. O tome možete čitati u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: