Manje gužve na endokrinologiji

Beograd -- U Kliničkom centru Srbije uvedena je nova organizaciona šema na endokrinologiji, koja bi trebalo da smanji gužve i olakša zakazivanje pregleda.

Izvor: B92
Podeli

Muke stotina pacijenata koji su u dugim redovima, satima pa i danima, svake poslednje nedelje u mesecu, čekali na zakazivanje kontrolnog pregleda na endokrinologiji u Kliničkom Centru Srbije, okončane su boljom organizacionom šemom koju je uveo direktor Đorđe Bajec.

Međutim, preopterećenost Instituta za endokrinologiju i dalje ostaje kao sistemski nerešen problem čije su žrtve pacijenti ali i lekari.

Skoro dve godine, zakazivanje kontrolnog pregleda na endokrinologiji u Kliničkog centra, bilo je, prema tvrdnji pacijenata, nemoguća misija.

Institut za endokrinologiju najuglednija je institucija ovakvog tipa u zemlji i prihvata pacijente iz cele Srbije.

Endokrinolozi se bave masovnim bolestima i gotovo u svakoj oblasti medicine, njihovo mišljenje je nužno.

Priliv pacijenata je ogroman, jer samo od dijabetesa u Srbiji boluje pola miliona ljudi, a čak 20 odsto stanovnika u šestoj deceniji boluju od štitaste žlezde.

Lekari ove ustanove, tokom prvih šest meseci ove godine, samo ambulantno su pregledali oko 53 000 pacijenata

Direktor Instituta za endokrinologiju Svetozar Damjanović ukazuje na sistemske probleme koji stvaraju nepotrebne gužve.

“Imate stravičnu navalu pri tome postoji i jedan sistemski nerešen problem što vam dođe čovek iz Doma zdravlja sa rezultatima, a uopšte nije pregledan“, kaže Damjanović.

“Klinički centar jednostavno nije, kako da kažem, institucija koja je pravljena da bude u jednom trenutku Dom zdravlja. Definitivno mora da se uspostavi hijerarhijski odnos i mora da se zna šta radi doktror opšte prakse“, poručuje on.

Iz domova zdravlja pacijenti neretko dolaze i sa neodgovarajućim laboratorijskim nalazima, a gužve nastaju zbog hroničnih bolesnika čiju je bolest potrebno samo pratiti.

Stručnjaci u Institutu time ne bi trebalo da se bave, jer im to oduzima vreme da se posvete najtežim bolesnicima i onima sa komplikacijama.

Nužno je obnoviti i samu zgradu instituta u koju čak pet decenija nije ulagano

“Tačno je i to da recimo u ovom trenutku od 40 – 60 pacijenata sa neuroendokrinim karcinomima u Institutu za endokrinologiju čeka da se obnovi ili da se napravi deo zgrade gde će moći da dobiju odgovarajuću terapiju, odnosno da se primeni specifična radioizotopska terapija“, kaže Damjanović.

“Mi jednostavno više ne možemo da čekamo 10 ili 20 godina da nekome dođe u glavu da to mora da se sredi“, kaže on.

Pacijentima će se od sada kontrola zakazivati odmah posle obavljenog pregleda. Olakšica ih raduje, ali ostale muke ostaju.

Posebno su nezadovoljni dijabetičari koji tvrde da više nema ko da ih posavetuje od kako su ukinita savetovališta, da su administrativne procedure za dobijanje terapije i pomagala iscrpljujuće i protiv interesa pacijenta, da Srbija još uvek nema Nacionalni registar za dijabetes te da se tačan broj ovih bolesnika u Srbiji i ne zna.

Pomoćnica ministra o endokrinologiji

O problemima na Institutu za endokrinologiju Kliničkog centra Srbije, novinarka B92 Aleksandra Gazivoda razgovarala je sa pomoćnicom ministra zdravlja Ivanom Mišić.

Celo gostovanje pomoćnice ministra u Vestima TV B92 možete pogledati ovde:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 127 idi na stranu