Ljajić veruje u pozitivnu ocenu

Šef saveta za saradnju s Hagom Rasim Ljajić veruje da će glavni tužilac Serž Bramerc, koji u Beograd dolazi u sredu, pozitivno oceniti saradnju Srbije s Hagom.

Izvor: Tanjug

Subota, 31.10.2009.

11:50

Default images

Ipak, Ljajić za "Večernje novosti" kaže da nije siguran da će Bramerc upotrebiti sintagmu "puna saradnja", od koje zavisi stav Holandije prema odmrzavanju trgovinskog sporazuma EU i Srbije.

"Voleo bih da me Bramerc demantuje, jer mi zaista zaslužujemo da bude naveden izraz 'puna saradnja', pošto radimo sve što je u našoj moći da i taj poslednji korak - hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića - bude učinjen. Ipak, male su šanse da ta ključna sintagma bude navedena", smatra Ljajić.

Ukoliko se to, ipak, dogodi, Holandija bi bila u zaista teškoj situaciji, jer dosad su se "vadili" na Bramercove izveštaje, ocenio je on za "Večernje novosti".

"Kod njih postoji i dodatni problem - ulaze u izbornu godinu i ne žele da Srebrenica i Hag budu tema predizborne kampanje. Ali, ako bi Bramerc rekao da ostvarujemo punu saradnju s Hagom, zaista bi im bilo teško da brane dosadašnji stav", rekao je Ljajić.

On veruje da su tačni navodi da Amerika ubeđuje Holandiju da popusti.

"Verujem da je to tačno. Amerikanci su to već činili. Hilari Klinton je u razgovoru s holandskim šefom diplomatije Maksimom Ferhagenom tražila promenu holandskog stava, ali bezuspešno", naveo je Ljajić.

"S druge strane, mi sprovodimo natčovečanske napore kako bi se optuženi našli u Hagu. Te aktivnosti su svakodnevne, neke su vidljive i javne, neke nisu, ali niko više ne sumnja u naše namere", kazao je on i naveo da još ne može sa sigurnošću da se tvrdi da je Mladić u Srbiji.

Ljajić je ponovio ono što je izjavio početkom godine da će Mladić biti u Hagu do kraja 2009. i da će, ukoliko se to ne dogodi, podneti ostavku na mesto koordinatora i člana Akcionog tima za saradnju s Tribunalom, zato što se njegova procena nije obistinila.

On je rekao da MMF u razgovorima koji su u toku nije tražio da se poveća starosna granica za odlazak žena u penziju sa 65 godina.

"Ne. To nije tema u ovom momentu, niti bi takav potez doneo neke velike uštede. Ali, svejedno ćemo morati da izvršimo reformu penzionog sistema, koja neće biti nimalo popularna", najavio je Ljajić.

Prema njegovim rečima, reforma mora da se uradi, kao i da se utvrdi dinamika, ali, za početak bismo mogli da, na primer, rešimo probleme kod beneficiranog radnog staža, gde imamo slučajeve da rudar koji radi 30 metara ispod zemlje ima beneficirani radni staž, što je sasvim u redu, ali ga ima i portir koji radi u rudniku.

"Ili, beneficirani staž ima policajac koji obavlja teške i opasne poslove, što je, takođe, u redu, ali i profesor na Policijskoj akademiji. To možemo izmeniti sledeće godine", kazao je Ljajić.

On je rekao da se slaže sa ocenama MMF i Svetske banke da naša socijalna davanja nisu velika, ali, uprkos tome, napravićemo uštede u sledećoj godini.

"To planiramo kroz izmenu jednog člana Zakona o porodici, koji se odnosi na davanja porodiljama. Do sada je tu bilo mnogo zloupotreba. Izmenićemo zakon tako da će se za osnov porodiljske nadoknade uzimati prosečna plata u poslednjih 12 meseci, a ne, kao do sada, poslednja plata koju je porodilja primila pre bolovanja", objasnio je Ljajić.

Govoreći o konkretnim projektima o kojima se dogovaralo pri nedavnoj poseti predsednika Turske Abdulaha Gula, Ljajić je naveo da je izvesna izgradnja dva puta: Novi Pazar-Sjenica i Novi Pazar-Tutin.

"Turska je za to izdvojila oko 30 miliona evra ili 85 odsto od vrednosti projekta, a mi treba da damo ostatak. Turska će učestvovati i u izgradnji autoputa do Jadrana, na delu od Ivanjice do Boljara. Zatim, razgovara se o pretvaranju aerodroma u Lađevcima iz vojnog u civilni i u tom poslu bi naša i turska vlada finansijski učestvovale po pola", rekao je Ljajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: