Antifa u akciji: Fleš-mob za LGBT

Pokret “Antifa u akciji“ održao je u centru Beograda fleš-mob akciju solidarnosti sa LGBT zajednicom u kojoj je nekoliko desetina ljudi trčalo uz gej zastave.

Izvor: B92

Subota, 31.10.2009.

18:03

Default images

Pokret “Antifašistkinja i antifašista u akciji“ danas je izveo jednu od mnogih akcija kojim se najavljuje antifašistički marš “Solidarno protiv fašizma“ 9. novembra. Današnjom akcijom je izražena solidarnost sa lezbejskom, homoseksualnom, biseksualnom i transrodnom zajednicom u Srbiji, kao jednom od najugroženijih društvenih grupa u zemlji.

“Antifa u akciji“ je fleš-mob počela na Platou ispred Filozofskog fakulteta, odakle je pre više od mesec dana trebala da krene “Povorka ponosa“, koja je otkazana jer policija nije mogla da garantuje bezbednost učesnicima tog skupa. Nakon trčanja kroz Knez Mihailovu ulicu uz uzvikivanje parole “Solidarno protiv fašizma“, akcija se nastavila kod spomenika na Trgu Republike, čime se, kako navode u pokretu “Antifa u akciji“, želelo poručiti da građani moraju solidarno sprečiti da se nikada više ne ponovi nasilje prema LGBT osobama, kao što je to bilo u junu 2001. kada su huliganske i klerofašističke grupacije napale učesnike prve "Povorke ponosa".

Kako kažu aktivisti pokreta “Antifa u akciji“, današnja akcija izazvala je interesovanje i odobravanje mnogih građana Beograda koji su bili u centru glavnog grada.

Kako B92 saznaje, pokret "Antifa u akciji" će protest 9. novembra otpočeti u 14 časova na Trgu Nikole Pašića, odakle će se u maršu prvo uputiti do Spomenika žrtvama fašizma na Terazijama, a zatim i do Platoa, gde će se održati glavni deo programa.

Za taj dan, svi nazivi ulica i trgova na trasi marša su simbolično promenjeni u Trg generalnog štajka, Bulevar antifašizma, Izbeglička ulica, Trg ženskog oslobođenja, Kvirska ulica, Romski trg i Plato solidarnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: