Antifa u akciji: Fleš-mob za LGBT

Beograd -- Pokret “Antifa u akciji“ održao je u centru Beograda fleš-mob akciju solidarnosti sa LGBT zajednicom u kojoj je nekoliko desetina ljudi trčalo uz gej zastave.

Izvor: B92
Podeli

Pokret “Antifašistkinja i antifašista u akciji“ danas je izveo jednu od mnogih akcija kojim se najavljuje antifašistički marš “Solidarno protiv fašizma“ 9. novembra. Današnjom akcijom je izražena solidarnost sa lezbejskom, homoseksualnom, biseksualnom i transrodnom zajednicom u Srbiji, kao jednom od najugroženijih društvenih grupa u zemlji.

“Antifa u akciji“ je fleš-mob počela na Platou ispred Filozofskog fakulteta, odakle je pre više od mesec dana trebala da krene “Povorka ponosa“, koja je otkazana jer policija nije mogla da garantuje bezbednost učesnicima tog skupa.

Šta su fleš-mob akcije

Fleš-mob akcije proteklih godina postaju veoma popularan koncept protesta na Zapadu, koji se sastoji od iznenadnog pojavljivanja u javnosti, brzog i nenasilnog izvođenja akcije i isto tako hitrog završetka.

Fleš-mob akcije su svojevrsna kontrateža savremenim PR konceptima, jer se akcije ne najavljuju, nego se organizuju alternativinim komunikacijskim kanalima.

Nakon trčanja kroz Knez Mihailovu ulicu uz uzvikivanje parole “Solidarno protiv fašizma“, akcija se nastavila kod spomenika na Trgu Republike, čime se, kako navode u pokretu “Antifa u akciji“, želelo poručiti da građani moraju solidarno sprečiti da se nikada više ne ponovi nasilje prema LGBT osobama, kao što je to bilo u junu 2001. kada su huliganske i klerofašističke grupacije napale učesnike prve "Povorke ponosa".

Kako kažu aktivisti pokreta “Antifa u akciji“, današnja akcija izazvala je interesovanje i odobravanje mnogih građana Beograda koji su bili u centru glavnog grada.

Kako B92 saznaje, pokret "Antifa u akciji" će protest 9. novembra otpočeti u 14 časova na Trgu Nikole Pašića, odakle će se u maršu prvo uputiti do Spomenika žrtvama fašizma na Terazijama, a zatim i do Platoa, gde će se održati glavni deo programa.

Za taj dan, svi nazivi ulica i trgova na trasi marša su simbolično promenjeni u Trg generalnog štajka, Bulevar antifašizma, Izbeglička ulica, Trg ženskog oslobođenja, Kvirska ulica, Romski trg i Plato solidarnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 111 idi na stranu