Gruevski: Referendum o imenu

Skoplje -- Makedonski premijer Nikola Gruevski izjavio je da će u Makedoniji biti održan referendum o rešavanju spora sa Grčkom o imenu zemlje.

Izvor: Beta
Podeli

"Referendum o imenu biće održan i to je za mene zatvoreno pitanje. Bez njega, bez izjašnjavanja građana o eventualnom predlogu rešenja o imenu, ne postoji mogućnost da se reši problem", izjavio je Gruevski u Briselu za makedonsku novinsku agenciju (MIA).

Gruevski je u Briselu razgovarao sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom i grčkim premijerom Jorgosom Papandreuom.

On je najavio referendum dva dana pošto je Solana kazao da referendum nije preporučljiv kao način za rešenje problema s Grčkom.

Ambasador EU u Makedoniji Ervan Fuere reagovao je na ovu izjavu Gruevskog navodeći da je "prerano da se donose konačne odluke".

Koalicioni partner u vladi, albanska Demokratska unija za integraciju (DUI), ocenila je da je najbitnije da se postigne unutrašnji konsenzus o imenu između svih partija.

Presednik Makedonije Đorđe Ivanov juče je izjavio da se pitanje o imenu može rešavati i bez referenduma.

Info

Izrael spreman na ustupke?

Jerusalim -- Američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je da su izraelske vlasti spremne na ogroman ustupak na Zapadnoj obali gde se grade nova izraelska naselja.

Svet subota 31.10. 22:52 Komentara: 0

Rusija gradi ratne brodove

Moskva -- Rusija planira da izgradi ratne brodove opremljene oružjem visoke preciznosti,izjavio je zamenik načelnika Glavnog štaba Vojnopomorske flote Rusije Oleg Burcev.

Svet subota 31.10. 22:32 Komentara: 4
strana 1 od 846 idi na stranu