Suđenje Žaku Širaku

Francuski sud odlučio je da bivšem predsedniku Žaku Širaku bude suđeno zbog optužbi da je zloupotrebio javne fondove u vreme kada je bio gradonačelnik Pariza.

Izvor: Tanjug

Petak, 30.10.2009.

11:24

Default images

Širakova kancelarija je saopštila da je, pored bivšeg predsednika Francuske, još devet osoba optuženo da su poslove dodeljivali prijateljima po političkoj liniji. Sudija Gzavier Simeoni, čija je uloga da istraži slučajeve i odluči da li bi osumnjičenima trebalo da se sudi, saopštila je da je 21 ugovor bio lažan, jer posao uopšte nije postojao.

U saopštenju Širakove kancelarije se ističe da je on "odlučan da pre sudom opovrgne da su ti ugovori sklopljeni za nepostojeće poslove".

Zasad nije sigurno da li će Širaku biti suđeno, jer je ranije javni tužilac u Parizu Žan-Klod Marin rekao da protiv njega ne postoji slučaj, preneo je Rojters.

Marin će, najverovatnije, uložiti žalbu i u tom slučaju apelacioni sud će doneti konačnu odluku najranije za godinu dana. Ukoliko dođe do sudskog procesa, Širak (76) će biti prvi bivši francuski predsednik kome će biti suđeno.

To suđenje bi, prema oceni britanske agencije, bilo ponižavajuće za čoveka koji je bio centralna figura u francuskoj politici cele četiri decenije. Širak je bio gradonačelnik Pariza od 1977. do 1995. godine, kada je izabran za predsednika.

Iz političkog života povukao se posle 12 godina provedenih na mestu šefa države. Od tada se posvetio radu u svojoj fondaciji koja je posvećena borbi protiv siromaštva, zaštiti životne sredine i negovanju kulturnih različitosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: