Sporazum sa Slovenijom u Saboru

Zagreb -- Hrvatska vlada je, posle telefonske sednice, uputila na usvajanje u Sabor predlog sporazuma o arbitraži sa Slovenijom.

Izvor: Tanjug
Podeli

Premijerka Jadranka Kosor predstavila je predlog sporazuma u sredu koalicionim partnerima, koji su mu dali podršku, a onda i strankama opozicije, od kojih je Socijaldemokratska partija bila protiv takvog predloga sporazuma, tvrdeći da je loš za Hrvatsku. Zbog stava SDP-a, sporazum nije parafiran u Briselu, na konferenciji Evropske narodne stranke, kojoj je prisustvovala i Kosorova.

Za prihvatanje i potpisivanje tog sporazuma izjasnio se i hrvatski predsednik Stjepan Mesić, koji je ocenio da bi otezanje s potpisivanjem donelo novu blokadu Slovenije Hrvatskoj na putu u EU.

Predsednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je da se povodom usvajanja tog sporazuma neće sastajati s premijerkom, već da će SDP svoj stav izneti na zasedanju Sabora.

Za SDP i još neke stranke opozicije sporan je član sporazuma, koji je kopija predloga sporazuma dva tadašnja premijera Janeza Drnovšeka i Ivice Račana iz 2001. godine, po kojem bi Hrvatska trebala da ustupi deo svog mora za ulazak u Evropsku uniju.

Iako bi, s obzirom na to da se radi o granicama, pa makar i morskim, za prihvatanje sporazuma trebala dvotrećinska većina poslanika, HDZ i potpredsednik Sabora Vladimir Šeks smatraju da je, s obzirom na to da se radi o uređenju granica, bila dovoljna i prosta većina koju HDZ može da obezbedi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 83 idi na stranu