Ostavka vicepremijera Hrvatske

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor prihvatila je ostavku vicepremijera i ministra privrede Damira Polančeca posle razgovora s njim.

Izvor: B92

Petak, 30.10.2009.

12:07

Default images

Vest broj jedan u Hrvatskoj danas je ostavka Damira Polančeca ministra privrede i potpredsednika Vlade. Iako se takav razvoj događaja u Hrvatskoj očekivao, zbog afera koje su se nanizale, do danas o ostavci niko zvanično nije govorio.

Iako je samo pre par dana počasni predsednik HDZ-a, Ivo Sanader svom članstvu poručio “Svi smo mi Damir”, premijerka Jadranka Kosor prihvatila je ostavku Polančeca.

Na vanrednoj konferenciji za novinare, sada već bivši potpredsednik hrvatske vlade Damir Polančec, koji se dovodi u vezu sa neuspešnim privtizacijama INE, brodogradnje i malverzacijama u Podravci, pokušao je da objasni zašto je odlučio da se povuče na sa funkcije. Kako kaže, sebe vidi kao žrtvu atmosfere linča.

“Ne pada mi na pamet da svoju poštenost, iskrenost, ono što ja jesam, probam braniti na način da sae skrivam iza pozicije saborskog zastupnika i imuniteta koji da je pozicija saborskog zastupnika”, kazao je Polančec.

Ostavka potpredsednika hrvatske vlade nije iznenadila koalicione partnere.

Predsednik Samostalne srpske demokratske stranke Milorad Pupovac otkriva da je ovakav epilog zapravo dogovoren na sastancima sa premijerkom Jadrankom Kosor.

Smatra da je to dobro i za hrvatsku vladu i za samog Polačeca, koji je time, kako kaže Pupovac, pokazao političku odgovornost.

“Mi smo razgovarali unutar koalicije, pre svega sa predsednicom Vlade, razgovarali smo i sa samim potpredsednikom poslednjih dana i izneli smo taj stav da, zbog osećaja političke odgovornosti, potpredsednik Polančec treba ponuditi ostavku, da zbog čuvanja stabilnosti Vlade takođe treba ponuditi ostavku. I to je sada napravljeno i to je dobro”, rekao je Pupovac.

Zbog sumnji da je umešan u aferu “Podravka”, pre oko nedelju dana, opozicija u Saboru pokrenula je inicijativu da se izglasa nepoverenja Polančecu.

Poslanik opozicionog SDP-a Slavko Linić smatra da je opozicija zaslužna za današnju ostavku.

“Svestan je svoje odgovornosti i krivice. Bojim se da toga svega ne bi bilo da opozicija nije vrlo jasan zahtev poslala da se u Saboru utvrdi njegova odgovornost. Malo prekasno stiže. Ipak, nije osoba koja bi mogla izdržati saborsku raspravu”, kaže Linić.

U Hrvatskoj su nedavno uhapšena tri direktora prehrambenog giganta "Podravka", pod optužbom da su se udružili da bi nezakonito preuzeli kompaniju, odnosno da novcem Podravke kupe njene deonice.

Prema pisanju hrvatskih medija, Polančec je u poslednje tri godine, i to dok je bio ministar, stekao deonice "Podravke" u vrednosti od gotovo milion i po evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: