Nepoznati detalji izgradnje centra

Još se ne znaju detalji dogovorene gradnje centra za reagovanje u vanrednim situacijama, koje Rusija namerava da napravi u Nišu.

Izvor: B92

Petak, 30.10.2009.

17:47

Default images

Ekonomski novinar Dimitrije Boarov kaže da velike sile praktikuju da prave centre tog tipa u zemljama kroz koje idu gasovodi, ali je pitanje da li će Južnog toka uopšte biti. “Nije, naravno, reč o nekom pukom vatrogasnom centru, nije reč ni o nekakvoj klasičnoj bazi. To je onaj projekat koji ide uz velike gasovode ili naftovode”, kaže on.

“Velike sile, kada kroz neke male zemlje proturaju infrastrukturne velike objekte, onda gledaju da to obezbede na neki način. E sad, u nekim slučajevima obezbeđenje dođe, a infrastrukturni projekat se ne realizuje. Ja se plašim da to ne bude i kod nas tako”, upozorava Dimitrije Boarov.

Dugogodišnji dopisnik beogradskih listova iz Vašingtona Slobodan Pavlović kaže da u Sjedinjenim Američkim Državama ne gledaju blagonaklono na plan Rusije da u Srbiju smesti centar za vanredne situacije.

On objašnjava da su reakcije nezvanične, ali da dolaze iz Stejt depertmenta, u kome se pitaju zašto Srbija pristaje "na ulazak ruskog uniformisanog osoblja".

“Rusko ministarstvo za vanredne situacije je potpuno militarizovano ministarstvo i zbog toga je, kako se ocenjuje, to po mnogo čemu bizarna odluka Srbije, prva te vrste u posthladnoratovskoj Evropi”, objašnjava Pavlović.

“Tim sporazumom, kako oni to vide u Vašingtonu, otvaraju se vrata za ulazak u Srbiju ruskog uniformisanog osoblja. I kao zaključak, prva ocena je da je reč o jednom svojevrsnom logističkom centru koji će izgledati kao pandan američkoj bazi Bonstil”, rekao je on.

Da će u Nišu biti izgrađen centar za reagovanje u vanrednim situacijama, saznalo se pre desetak dana, kada je u Beograd došao ruski ministar Sergej Šojgu, kao prethodnica poseti Dmitrija Medvedeva.

Pristanak u ime Srbije, svojim potpisom na sporazum, dao je ministar policije Ivica Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: