Mesarovićeva o propustu VSS-a

Vršiteljka dužnosti predsednika Vrhovnog suda Srbije Nata Mesarović saopštila je da ona ne snosi odgovornost zbog propusta u predmetu za Ibarsku magistralu.

Izvor: B92

Petak, 30.10.2009.

14:04

Default images

Ona je za propust u tom predmetu optužila sudiju izvestioca Janka Lazarevića. Mesarovićeva je reagovala povodom novinarskog komentara u listu “Blic” i teksta u kome je slučaj komentarisao Vuk Drašković, oštećeni u predmetu u kojem je u drugom stepenu presudio Vrhovni sud.

Pred zakazanu sednicu veća Vrhovnog suda, koje je trebalo da taj predmet razmatra u trećem stepenu, otkriveno je da u izreci drugostepene presude postoji tehnički propust - da nedostaje deo o odbijanju žalbe advokata jednog od okrivljenih, iako se to navodi u obrazloženju, pa je sednica odložena na neodređeno vreme.

U komentaru u “Blicu” navodi se da Nata Mesarović snosi odgovornost zbog obećanja da postupak, kao jedan od najvažnijih, treba da se okonča pre reizbora kao i zbog činjenice da je ona na čelu suda i istovremeno šefica Odeljenja sudske prakse kroz koje prolaze sve sudske odluke i koje je trebalo da primeti grešku.

Ona je danas saopštila da je odluka drugostepenog veća ekspedovana iz Vrhovnog suda 28. januara 2009. godine, da je u to vreme predsednik Odeljenja sudske prakse u Krivičnom odeljenju Vrhovnog suda bio sudija Novica Peković, a sada je to sudija izvestilac u ovom predmetu Janko Lazarević.

Drugostepena odluka, sa žalbama, primljena je u pisarnici suda 27. februara 2009, predmet je dodeljen u rad sudiji izvestiocu Janku Lazareviću 13. marta 2009. a obaveštenje o održavanju javne sednice, zakazane za 28, 29. i 30. oktobar 2009, prosleđeno je strankama 1. oktobra 2009. godine.

Predsednik Vrhovnog suda Srbije, kao predsednik Odeljenja sudske prakse, navela je Mesarovićeva, reaguje na odluke suda samo u slučajevima u kojima one odstupaju od uobičajene sudske prakse, usvojenih stavova i pravnih shvatanja.

Ona je u saopštenju navela da "smatra da u ovom slučaju postoji ozbiljan propust u radu sudije izvestioca" Janka Lazarevića, koji je ujedno rukovodilac sudske prakse Krivičnog odeljenja VSS-a.

On je naime, 28. oktobra, kada je odložena javna sednica, obavestio v. d. predsednicu Vrhovnog suda da je i pre održavanja javne sednice, pročitao žalbu branioca okrivljenog Leonida Milivojevića, u kojoj se navodi da drugostepeno veće o njoj nije odlučilo, ali da on to nije proveravao sve do dana održavanja javne sednice.

Da je sudija izvestilac to učinio blagovremeno, pre zakazivanja javne sednice, što je njegova zakonska obaveza, bilo bi vremena da se ispravi drugostepena presuda, da se javna sednica održi u zakazanom terminu i postupak okonča, navela je Nata Mesarović.

Ona je rekla i da je bila "neprijatno iznenađena" i da "smatra da se ne radi o neznanju, nego o grubom propustu dugogodišnjeg i iskusnog sudije".

"Naglašavamo da je v. d. predsednika Vrhovnog suda, sudija Nata Mesarović, u više navrata insistirala kod sudije izvestioca u ovom predmetu, Janka Lazarevića, da se u najkraćem roku zakaže sednica trećestepenog veća, jer smatra da je nedopustivo da postupanje u ovakvim predmetima traje 10 godina, a postoji posebna zainteresovanost javnosti za ovo suđenje", navodi se u reagovanju na tekst u novinama.

Mesarovićeva je navode u “Blicu” označila kao "smišljene" i kao "pritisak na nju, od strane onih koji se boje njene odlučnosti i doslednosti, koju pokazuje u procesu reforme sudstva i u postupku opšteg izbora sudija u Srbiji".

Komentar sudije Lazarevića možete pročitati u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: