Privredna saradnja Srbije i Turske

Poseta turskog predsednika Abdulaha Gula prilika je za poboljašanje ekonosmkih odnosa i privlačenje turskih investicija u Srbiju.

Izvor: B92

Utorak, 27.10.2009.

01:29

Default images

Juče je potpisano više međudržavnih sporazuma koji, između ostalog, treba da doprinesu jačanju ekonomske saradnje Srbije i zemlje koja provodi desetu godinu kao kandidat za članstvo u EU. Najviše koristi od privredne saradnje sa Turskom mogu da očekuju stanovnici Sandžaka, ali će prvi zajednički projekat ipak biti na jugu Srbije, u Bujanovačkoj banji.

Bujanovačka banja uskoro bi mogla da dobije novog vlasnika, turskog privrednika.Tamer Turek, predsednik "Turker grupe", potpisao je sa Mlađanom Dinkićem, koji je predstavljao Ministarstvo ekonomije, dokument koji predviđa izgradnju savremenog velnes centra u banji na jugu Srbije.

"Gospodin Turker je još pre godinu dana izrazio interes za investiranje svoje grupe u modernizaciju Bujanovačke banje, u modernizaciju spa centra, korišćenje daleko boljih kapaciteta i modernizaciju hotela", objasnio je Dinkić

"Mi smo sada napravili memorandum o razumevanju koji bi trebalo da dovede do formiranja zajedničke kompanije čiji bi većinski vlasnik bila Turker grupa, manjinska republika Srbija", rekao je on.

Turizam nije oblast kojom se "Turker grupa" obično bavi, jer je njena delatnost uglavnom vezana za transport i špediciju.

Turske kamiondžije dobro su poznate na srpskim autoputevima, što je jedan od razloga interesa turskih privrednika za učešće u izgradnji budućeg autoputa koji bi od Beograda do Crne Gore prolazio kroz Sandžak.

Sulejman Ugljanin, koji se pokazao kao vodeći vladin pregovarač kada su u pitanju odnosi sa Turskom, kaže da korist od turskih ulaganja neće imati samo Sandžak.

"Mi imamo želju i interes da budemo most prijateljstva Srbije i Turske i to ćemo postići ako naši investitori ulože u Srbiju, ne samo u Sandžak, ne samo u industrijsku zonu koja je generator budućeg razvoja Sandžaka, već i deo autoputa koji ide preko Sandžaka, aerodrome i u ostale 42 nerazvijene opštine“, rekao je Ugljanin.

Privrednici iz Sandžaka ipak najviše očekuju od unapređenih odnosa sa Turskom.

"Naši počeci su iz Turske, mi smo tamo prve mašine, prve materijale videli i preneli modele u Srbiju i radili. Mislim da možemo da sarađujemo sa većim brojem fabrika koje proizvode kožu i gotove materijale. Naša je želja da se sa nekim od turskih partnera probamo da u postojećim, instalisanim kapacitetima u okviru tekstilnog kombinata Raška napravimo jednu zajedničku firmu, da bismo mogli da radimo teksas platno u novom Pazaru i da bismo mogli da u EU izvozimo konfekcijske, gotove proizvode", kažu neki od privrednika u Novom Pazaru.

Potencijal saradnje sa Turskom je ogroman, a aduti Srbije su tekstilna i prehrambena industrija, kao i građevinarstvo, smatra predsednik privredne komore Miloš Bugarin.

"Dosadašnji nivo investicija Turske je negde oko 45 miliona dolara, što zaista ne odražava kapacitet niti mogućnost jedne zemlje koja ima 78 miliona stanovnika i koja ima svoju privrednu ekspanziju poslednjih deset godina i koja na najbolji mogući način brani svoje interese kroz privrednu ekspanziju", rekao je Bugarin.

I turski predsednik Abdulah Gul rekao je da su potencijali za ekonomskiu saradnju nedovoljno iskorišćeni, te da ima prostora da Srbija nađe mesto među izvoznicima od kojih Turska godišnje kupi 200 milijardi dolara vrednu robu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: