Kuda ide 130 milijardi iz budžeta?

Beograd -- Ministarka finansija Diana Dragutinović izjavila da nije poznato kako se godišnje troši 130 milijardi dinara iz budžeta.

Izvor: B92
Podeli

Kako je ministarka objasnila, problem je u tome što se u budžetu ne mogu videti pojedini troškovi. U to kako država troši novac građana Srbije kompletan uvid nema ni ministarka finansija Diana Dragutinović. Ti podaci, kako je objasnila ministarka, ne mogu se videti u budžetu Srbije.

"U budžet nikada nije stavljen način na koji se troše sredstva od projektnih zajmova, donacija i razvojna pomoć fondova Evropske unije. Sve u svemu verovatno ne znamo kako se godišnje troši 130 milijardi dinara“, navodi ministarka.

Tako je Dragutinovićeva obelodanila i da su čak oko pedeset agencija, fondova i direktorata van kontrole budžeta.

Ministarka napominje da je ovakav sistem trošenja državnih para zatekla i preuzela od svojih prethodnika.

“Ne bih rekla da sam nasledila neodgovornu, ali nedovoljno odgovornu, opreznu fiskalnu politiku jesam. Ono što se u brojkama ne vidi, vidi se u odnosu deficita i suficita“, objašnjava ona.

Ministarka finansija očekuje da bi zakon o budžetskom sistemu mogao da reši te dileme, jer će sa nim, kako je objasnila, prvi put biti uvedeni pod kontrolu svi budžetski korisnici, ukljućujući i agencije i direktorate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 99 idi na stranu