Antifa: Pogubno menjanje istorije

Pripadnici pokreta "Antifa u akciji" izveli su performans u Beogradu kojim je najavljen antifašistički marš u centru Beograda, planiran za 9. novembar.

Izvor: B92

Nedelja, 25.10.2009.

13:42

Default images

Grupa od 15 aktivista pokreta "Antifašistkinje i antifašisti u akciji" izvela je na više lokacija u centru Beograda, lepljenjem plakata i simboličnim preimenovanjem ulica performans najave antifašističkog marša planiranog za 9. novembar, na Dan borbe protiv fašizma.

Kako kažu, prvobitno ih je policija sprečila da izvedu performans, jer je njihovo okupljanje okarakterisala kao neprijavljeno.

"Policija nam je prvo rekla da ne možemo da idemo u grupi većoj od deset ljudi, a kasnije nas je policija 45 minuta zadržala i sve legitimisala zbog komunalnog prekšaja lepljenja plakata", rekla je aktivistkinja Maja Krek.

Ipak, nakon određenog vremena, policija je dozvolila skup.
Vasina postala i Kvirska (''Antifa u akciji'')
"Antifašistkinje i antifašisti u akciji" predstavili su danas rutu antifašističkog marša koji će biti održan 9. novembra - na Dan borbe protiv fašizma, rasizma, antisemitizma i ksenofobije i godišnjicu Kristalne noći.

Oni pozivaju građane da se tog dana okupe na Trgu generalnog štajka (Trg Nikole Pašića), odakle će se marš dalje kretati Bulevarom antifašizma (Terazijama), Izbegličkom ulicom (Kolarčeva ulica), Trgom ženskog oslobođenja (Trg republike), Kvirskom ulicom (Vasina), Romskim trgom (Studentski trg) do Platoa solidarnosti (Akademskog platoa).

Simboličnom akcijom promene naziva ulica, antifašisti skreću pažnju na, kako upozoravaju, ozbiljan i poguban političko-kulturološki fenomen istorijskog revizionizma i krivotvorenja prošlosti, koji se u Beogradu u protekle dve decenije oslikava kroz promene naziva ulica.
(''Antifa u akciji'')
"Antifašistkinje i antifašisti u akciji" podsećaju da su u glavnom gradu izmenjeni nazivi nekoliko desetina ulica koji asociraju na borbu protiv fašizma i borbu za društvenu jednakost.

Kao najdrastičnije primere navode nekadašnju Ulicu Milana Ilića Čiče (Solunskog borca, nosioca Albanske spomenice, koji je poginuo 1942. kao borac Prve proleterske brigade u borbi s Nemcima), koja danas nosi naziv Ulica vile Ravijojle.

Isto tako, na Zvezdari je do pre nekoliko godina jedna ulica nosila ime po Franji Ogulincu (španskom borcu i jednom od organizatora antifašističke borbe na Baniji, koji je poginuo 1942. u borbi protiv ustaša), koja danas nosi naziv Ulica zvezdarskih jelki.

Promenu naziva ulica koje su nosila imena istaknutih učesnika pokreta otpora u Beogradu, pokret "Antifašistkinje i antifašisti u akciji" vidi kao uvredu za sve stanovnike Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: