Nedelja Ujedinjenih nacija

Ujedinjene nacije u Srbiji obeležavaju Nedelju Ujedinjenih nacija do 30. oktobra pod sloganom "Probudi se, pokreni se! Računamo na tebe!".

Izvor: B92

Subota, 24.10.2009.

01:20

Default images

Ove godine, Nedelja Ujedinjenih nacija je okrenuta mladima i njihovom osnaživanju. Više od 200 srednjoškolaca i studenata okupilo se u Knez Mihailovoj ulici kako bi obeležili 24. oktobar, Dan Ujedinjenih nacija. Iako je padala kiša, to nije nije sprečilo mlade plesače da konkretno pokažu zašto je njihov slogan "Probudi se, pokreni se!".

Ovo je prvi u nizu događaja kojima će se obeležiti nedelja Ujedinjenih nacija. Ona je ove godine posvećena mladima, te će narednih dana biti prezentovani projekti koji se odnose na zapošljavanje, zdravlje mladih, njihovo učesce u donošenju odluka i zaštitu prirodne sredine.

Kosta Andric Kosta Andrić, direktor beogradske kancelarije za mlade, objašnjva na koji način će pomenuti projekti pomoći mladima.

“Ako je tema zapošljavanje, grad će predstaviti svoje projekte kako podstiče mlade da pokrenu sopstveni posao i kako podstiče poslodavce da im pruže praksu”, kaže on.

“Ako je tema zdravstvena zaštita, onda ćemo objaviti da svi mladi ljudi mogu u domovima zdravlja i bez zdravstvene knjižice da dobiju svu zaštitu koja im je potrebana, ako je zastita zivotne sredine, onda je edukacija po školama, to je akcija cele države”, navodi Andrić.

Stalni koordinator UN u Srbiji Vilijam Infante ranije je objasnio da Nedelja UN stavlja mlade u žižu interesovanja.

"Nedelja UN, koja će trajati do 30. oktobra, u žižu interesovanja postavlja mlade, sledeću generaciju lidera i mislilaca sposobnih da budu vodeća snaga u razvoju Srbije i bolje budućnosti", rekao je on.

Ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković ocenila je da je stavljanje mladih u fokus nedelje UN-a pravi način da se mladima, uz državnu Strategiju o mladima, pokaže da su i oni bitni državi kao što je i država bitna njima.

"Do 2050. godine ukupan broj populacije mladih u Evropi biće 15 odsto, ovo su alarmantni podaci", kaže Markovićeva.

"Ja se bojim da Srbija stari. Dobro je, naravno, da imamo i penzionere, i ja ću jednog dana, ako sve bude u redu, biti penzioner, ali vas pitam ako ne ulažemo u mlade sada, ko će sutra brinuti o populaciji starijih i o deci ako se u mlade ne ulaže sad?“, rekla je ministarka.

Ujedinjene nacije, inače, ove godine imaju za cilj da podignu nivo svesti javnosti o zapošljavanju mladih, učešću u demokratskim procesima, zdravom načinu života i zaštiti životne sredine, jer je ustanovljeno da u tim oblastima mladi širom sveta imaju najviše problema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: