Marković: Loš zakon

Gradonačenik Jagodine Dragan Marković kritikuje zakon o smanjenju broja zaposlenih u lokalnoj administraciji jer isti princip ne može da važi za sve opštine.

Izvor: B92

Petak, 23.10.2009.

00:39

Default images

Prema predlogu zakona koji je prihvatila Vlada, broj zaposlenih na neodređeno vreme u lokalnoj upravi ne može da bude veći od četiri zaposlena na hiljadu stanovnika.

Lokalne uprave će, prema tom Predlogu zakona, samostalno odlučivati da li će smanjivati lokalnu administraciju ili će višak zaposlenih finansirati iz sopstvenih sredstava.

Gradonačelnik Jagodine se ne slaže sa takvom odluke Vlade, jer smatra da isti princip ne može da se primeni u svim opštinama.

Jagodina je turistički centar i kao takav mora imati i veći broj zaposlenih, kaže za B92 gradonačelnik Jagodine.

"Jagodina ima zoološki vrt, akva park, muzej voštanih figura. Ja sam kao gradonačelinik nasledio televiziju, radio i novine čiji je osnivač lokalna samouprava i gde je od 2000. godine zaposleno 80 ljudi. Dalje, ja u izbornoj kampanji nisam obećavao otpuštanje nego zapošljavanje. Poznato je i da se otvara industrijska zona u Jagodini i da će sledeće godine biti zaposleno 2000 mladih ljudi“, obašnjava svoj stav Marković.

On kaže da je sad u sitiaciji da u opštini ima dvadeset žena koje su na porodiljskom bolovanju i da ne zna kako njima da objasni šta dalje.

"Šta ja sad njima da kažem, znate šta ovi iz Beograda su mi javili da vi više ne radite? To je prosto neizvodljivo“, kaže on.

Za opštine koje ne budu svele broj zaposlenih u okvire novog zakona predviđene su kaznene mere.

Naime, ukoliko se do kraja ove godine ne smanji broj zaposlenih, od 1. januara 2010. godine opštinama će se smanjivati transferi iz republičkog budžeta.

Dragan Marković Palma podseća da je republika već smanjila transfere opštinama kao meru štednje, a novo uslovljavanje naziva "beogradizacijom" Srbije.

"Šta sada ima Beograd sa tim da li će opštine i gradovi od para od izvornih prihoda praviti ulice i domove kulture ili davati plate? Ja se ne slažem sa političkim centralizmom i sa 'beogradizacijom' i sa tim da nam iz Beograda komanduju šta ćemo mi da radimo u unutrašnjosti", rekao je Marković.

"Znate, ako mi obezbedimo novac od izvornih prihoda, kao što sam to ja uradio zbog turizma, ne može onda nikad Beograd da mi komanduje gde ću te pare da trošim, a najmanje pojedini ministri", zaključuje on.

U Leskovcu, koji takođe ima svoje turističke manifestacije, poput roštiljijade, kažu da su spremni da administraciju svedu na razumnu meru.

"Kod mene se to ne postavlja kao pitanje, ja to već radim unazad nekoliko meseci. Jedini moj problem je novac, to je limitirajući faktor. Očekivao sam malo restriktivniju uredbu Vlade, četri prema jedan je poprilično komforno“, kaže Slobodan Kocić, gradonačelnik Leskovca.

U toj opštini ističu da svi koji ostanu bez posla, prema vladinom predlogu zakona, dobijaju otpremninu i nadoknadu za nezaposlene.

"Onda će na udaru biti članovi domaćinstava, imamo cele porodice u radnom odnosu. Ovih dana sam tražio spisak svih uposlenika, dakle, pola uposlenika su porodice, bilo da li je to roditelj, dete ili supružnici, imamo dosta primera celih porodica“, rekao je Kocić.

Prema Predlogu zakona, broj stalno zaposlenih činovnika u opštinskim administracijama smanjuje se za 15 odsto, odnosno biće otpušteno oko 5.650 radnika od oko 37.800 zaposlenih.

Višak zaposlenih ima 110 opština u Srbiji, dok 35 opština ne mora da otpušta zaposlene u lokalnoj administraciji.

Beograd će morati da otpusti najviše radnika, 585, a najmanji rezovi će biti u Ljigu, gde će samo jedan zaposleni dobiti otkaz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: