Umanjena cena legalizacije objekata

Za milion nelegalno izgrađenih objekata u Srbiji konačno bi moglo da se nađe rešenje - cena legalizacije kuća i stanova do sto kvadrata umanjena je za 60 odsto.

Izvor: B92

Petak, 23.10.2009.

12:23

Default images

Nadoknada za legalizaciju nekretnina smanjena je 60 odsto, navodi se u Pravilniku za legalizaciju objekata bez građevinske dozvole. Smanjenje cene odnosi se na kuće i stanove do 100 kvadratnih metara. Vlasnici nelegalizovanih objekata, od trenutka kada dobiju rešenje, moraju da plate u roku od dva meseca.

Kaluđerica - najveće divlje naselje u ovom delu Evrope - samo 10 kilometara od centra Beograda. Stanovnici ovog naselja samo su jedni od mnogih koji su do sada gradili ili kupovali nelegalizovane nekretnine.

Prema najavama ministra Olivera Dulića, sada je poslednja šansa da svoje objekte legalizuju.

Novim pravilnikom predviđeno je da neće biti potrebno brdo papira kojim bi dokazivali vlasništvo i tehničke karakteristike objekata.

“Nije neophodno da se radi projekat, dovoljno je da se preda tehnički dokument, dokaz o svojini. To mogu da budu neki stari ugovori koji po sadašnjem zakonu o svojini nisu bili priznavani. Treća stvar, treba da se donese dokaz o uplati, i to je sve što je potrebno za sam postupak legalizacije”, naveo je Dulić.

Oko milion objekata u Srbiji treba da prođe proces legalizacije, izračunali su u Ministarstvu prostornog planiranja. Građani neće morati da plate punu cenu, već samo 40 odsto.

U Beogradu, u zoni 4 koju čine Altina, Kalmedin, Plavi horizotni, Čukarička padina, stara cena legalizacije je 6.166,45 dinara po metru kvadratnom. Nova je 2.466 dinara. U zonu 5 spada Mirjevo. Ovde stara cena iznosi 4.580 dinara po metru kvadratnom, a prema novom pravilniku ta cena je 1.832 dinara.

Legalizacije objekata od 60 do 70 kvadrata koštaće oko 150 do 200 hiljada dinara.

“Obaveza je opština da do 12. decembra dostave ovom Ministarstvu spisak svih nelegalno izgrađenih objekata na njihovoj teritoriji”, kazao je Dulić.

“Takođe, obaveza opština je da nakon izdavanja ovog pravilnika pošalju pisma svima onima koji su podneli zahtev za legalizaciju i svima onima koji će u međuvremenu prijaviti nelegalno izgrađeni objekat koji je završen do dana stupanja na snagu ovog zakona će pismo u kojem će poslati poziv za završetak postupka legalizacije i poslaće obaveštenje o ceni”, rekao je on.
U poslednjih 20-ak godina nekoliko puta je pokušavano da se objekti u Srbiji legalizuju.

Nikada se nije završilo, a novi, divlji objekti, i dalje su građeni.

Ministar Oliver Dulić tvrdi da će se sada legalizovati sve što je moguće, a ono što nije - opštine već sada mogu da počnu da ruše.

Međutim, i sada se javlja isti problem kao i ranije - opet ne postoji zakonski rok do kada legalizacija mora da se završi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: