Smanjenje lokalne administracije

Beograd -- Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o smanjenju lokalne uprave, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Izvor: B92
Podeli

Tim predlogom planira se otpuštanje oko 5.700 od skoro 37.800 koliko ih je zaposleno u institucijama koje se finansiraju iz lokalnih budžeta. Kako se navodi u Predlogu u koji je B92 imao uvid, zakon će obuhvatiti 110 opština, dok samo njih 35 nemaju viška.

Čelnici pojedinih opština najavljuju da se predloženih odredbi neće pridržavati, a neki već traže izmenu kriterijuma za otpuštanje.

Predlogom zakona predviđeno je smanjenje 15 odsto stalno zaposlenih činovnika u opštinskim administracijama.

Od 37.789 planira se otpuštanje 5.648 ljudi u institucijama koje se finansiraju iz lokalnog budžeta. Osnovni kriterijum je četiri stalno zaposlena činovnika na 1.000 stanovnika.

Pod zakon potpada 110 opština i gradova. Među njima su i Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac, a najveće otpuštanje čeka Sentu – nešto više od 43 odsto.

Najmanje otpuštanja biće u Subotici, nešto iznad jednog posto. Gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa ne zabrinjava to što pomenuti zakon kuca na vrata i njegovog grada.

“Što se tiče grada Beograda mi tu nemamo problem pošto je još i Nenad Bogdanović počeo sa smanjivanjem lokalne administracije. Kada pogledate ove tabele videćete da u Beogradu treba da se smanji najmanji procenat negde četiri zarez nekoliko procenata, a to bi se i inače desilo u sklopu naše organizacije, jednostavno u narednim mesecima to će se desiti i bez ovog zakona”, kaže Đilas.

Prema predlogu zakona u koji smo imali uvid, Beograd čeka smanjenje od 7,8 odsto. Takođe se navodi i da odluku o smanjenju lokalne administracije opštine donose samostalno.

Ukoliko po zakonu ne postupe sledi kazna – svaki prekobrojni uticaće na umanjenje transfera toj opštini iz republičkog budžeta.

Ministrar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković kaže da će taj procenat biti raspoređen shodno onome kako su se opštine ponašale u prošlosti.

“Tako da za razliku od Beograda koji je bio pažljiv i u prethodnim vremenima, neki će, na žalost imati i 10, 12, 15 posto. Znate, malo se plaća i ceh ovog ponašanja iz ranijih vremena”, navodi ministar.

Pod udar ovog zakona ne potpada 35 opština. Među njima su i Inđija, Valjevo, Šabac, Čačak i Pančevo.

U tim opštinama novog zapošljavanje ne može da bude do kraja sledeće godine, a nakon toga svako novo mora da odobri Vlada.

Međutim, među onima koji su prozvani zakonskim odredbama ima i onih koji već najavljuju da se na te odredbe neće obazirati. To je nedavno rekao gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma.

U susednom Svilajncu, pak predsednica opštine Gorica Dimčić Tasić kaže da zakon treba poštovati, ali da kriterijumi ne mogu za sve opštine da budu isti.

“Popisom od 2002. godine, nama je, na neki način uskraćeno oko 7.300 stanovnika, u odnosu na prethodnu metodologiju kojom je pravljen popis, tako da se nama i transfer i sve drugo obračunava na 25.000 stanovnika, a imamo prema biračkom spisku preko 26.000 birača. Očigledno da je u pitanju neki nesklad i da nije uključeno realno stanje o broju stanovnika”, objašnjava ona.

Iz sindikata kažu da o ovim zakonskim rešenjima nisu konsultovani. Kako se u predlogu navodi otpušteni činovnici imaće pravo na otpremninu – za svaku navršenu godinu radnog staža u visini trećine njegove prosečne plate.

Otpremninu obezbeđuje lokalna samouprava. Imaće pravo i na novčanu naknadu preko Nacionalne službe za zapošljavanje. Rok za postupanje po zakonu ističe 31. decembra ove godine, a primenu prati Ministarstvo finansija.

Politika

strana 1 od 102 idi na stranu