Obamin apel za zakon o izborima

Vašington -- Američki predsednik Barak Obama apelovao je na iračkog premijera Nurija al Malikija da parlament te zemlje što pre usvoji zakon o izborima.

Izvor: Beta
Podeli

Taj zakone je ključan za održavanje izbora u januaru.Obama je ponovio i obećanje da će se američke vojnici povući iz Iraka do avgusta sledeće godine.

Bez zakona o izborima glasanje bi moglo da bude odloženo što bi ugrozilo američke planove o značajnom smanjenju vojnog prisustva u Iraku.

"Ovih nekoliko meseci videli smo da se u Iraku učvršćuje posvećenost demokratiji. Veoma smo zainteresovani da zakon o izborima bude završen na vreme da bi glasanje moglo da se održi u januaru", rekao je Obama.

Irački premijer Nuri al Maliki boravi u SAD na konferenciji u Vašingtonu posvećenoj povećanju stranih investicija u Irak, čija su infrastruktura, fabrike i naftni sektor potpuno uništeni ratom.

"Nismo razgovarali samo o vojnim i bezbednosnim pitanjima ... Počinjemo da razgovaramo o ekonomiji i trgovini", rekao je Obama.

Al Maliki je ponovio svoju molbu američkoj administraciji da se ukinu sve sankcije Ujedinjenih nacija uvedene Iraku posle invazije na Kuvajt 1990. godine pošto je, kako je rekao, Irak demokratska zemlja koja nema oružje za masovno uništenje.

"To je važno da bi Irak krenuo napred i da bi se povećale investicije", rekao je Al Maliki.

strana 1 od 209 idi na stranu