Suđenje za zločin u Lovasu

Svedok Franjo Žadanj izjavio je na suđenju za ratni zločin u Lovasu da je najviše civila, stradalih na minskom polju, ubijeno hicem iz vatrenog oružja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.10.2009.

14:36

Default images

Žadanj je pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu rekao da je manji broj meštana Lovasa hrvatske nacionalnosti stradao u eksplozijama pri aktiviranju mina. Prema njegovom svedočenju, civili u Lovasu su za kratko vreme ubijani u nekoliko navrata.

"U prvom naletu ubijeno je dvadesetak ljudi, jedan broj je ubijen u improvizovanim zatvorima, a dvadesetak na minskom polju kroz koje su civili bili naterani da koračaju", ispričao je svedok.

Dan pre odlaska na minsko polje, 17. oktobra 1991. godine, muškarci iz Lovasa su odvedeni u radionicu u kojoj su mučeni i tučeni, a sutradan njih oko 60 su odvedeni na obližnje polje deteline koje je bilo minirano.

Svedok je rekao da ne zna ko je organizovao odvođenje ljudi na minsko polje već se, kako je naveo, pričalo da ih vode kako bi polje razminirali.

Prema njegovim rečima, prvooptuženi Ljuban Devetak važio je za komandanta sela i ostali su radili po njegovim zaduženjima.

On je potvrdio navode optužnice da su Hrvati u Lovasu po ulasku srpskih vojnih i paravojnih snaga morali da nose bele trake oko ruku, a da su hrvatske kuće morale biti obeležene belim tkaninama.

Za napuštanje sela meštani su morali da traže odobrenje od drugooptuženog Milana Devčića, koji je, kako je naveo svedok, bio glavni u policijskoj stanici.

Za zločin u Lovasu optuženo je 14 osoba, od kojih su četvorica bili pripadnici lokalne vlasti u Lovasu, četvorica iz tadašnje JNA, a šestorica pripadnici paravojne formacije "Dušan Silni".

Oni se po optužnici terete da su tokom napada na Lovas 10. oktobra 1991. godine ubili 22 civila u kućama i dvorištima, a do 18. oktobra ubijene su i 23 osobe u improvizovanim zatvorima i još toliko u sporadičnim incidentima.

Prema navodima optužnice, oni su 18. oktobra načinili živi štit od civila i naterali ih da koračaju kroz minsko polje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: