Ljajić: SDP nova politička opcija

Beograd -- Rasim Ljajić predstavio je novu stranku, Socijaldemokratsku partiju Srbije. Partnere vidi u DS-u, SPS-u, ali ne isključuje ni naprednjake.

Izvor: B92
Podeli

Političkoj javnosti u Srbiji danas je i zvanično predstavljena Socijaldemokratska partija Srbije. Predstavljajući program ove "najmlađe" političke stranke u zemlji, njen predsednik Rasim Ljajić rekao je da on i njegovi saradnici žele da građanima ponude novu političku opciju i nove ljude koji će taj program nositi.

Ljajić kaže da je ta stranka levo od centra, a kao svoje ideološke i političke partnere vidi, pre svega, DS i SPS, ali možda i naprednjake.

Bez velike pompe i svečanosti predstavljen je program novoformirane Socijaldemokratske partije Srbije.

Prioriteti stranke su ulazak Srbije u Evropsku uniju, očuvanje teritorijalnog integriteta, regionalizacija Srbije i smanjenje državne uprave, Vlade i Skupštine, ali i životni standard građana, zbog čega je njen slogan "Jedino narod".

"Ono po čemu ćemo se mi prepoznavati, to je briga za obične ljude u Srbiji. Mi želimo da se bavimo zaštitom prava radnika, penzionera, želimo da zaštitimo srednju klasu koja je potpuno uništena u protekle dve decenije, želimo da se bavimo zaštitom prava žena i svih marginalnih, odnosno ugroženih društvenih grupa", najavio je Ljajić.

Stranka će se razlikovati i po tome što će, kako navodi Ljajić, afirmisati međustranački i svaki drugi dijalog.

Pema njegovim rečima SDP želi da da doprinos ukrupnjavanju političke scene u zemlji, zbog čega će biti otvorena za manje političke stranke i grupacije.

"Ja sam rekao da su naši ideološki politički partneri, pre svega, stranke koje se nalaze levo od centra - dakle, Demokratska stranka kao naš ključni strateški partner, i Socijalistička partija Srbije. Ja ne isključujem saradnju sa SNS-om, naročito posle njenog zalaganja za ulazak Srbije u EU, ali je za sada rano o tome govoriti", naveo je on.

Među osnivačima stranke su i Miladin Kovačević, koji će se baviti pitanjima ekonomije, dok će o spoljnoj politici, bezbednosti i kulturi brinuti Mihajlo Kovač, Zoran Dragišić, profesor na fakultetu za bezbednost i reditelj Jug Radivojević kojem je ovo prvo političko angažovanje.

"Meni se Rasim zaista razlikuje od svih političara zato što, kada vidite da neko radi sa takvom energijom, ali radi danonoćno, da neko toliko pomaže ljudima, da neko ima takvu energiju - onda shvatite da taj moto ovog društva može biti samo jedan takav čovek", rekao je Jug Radivojević.

Izborno krštenje SDP će imati na ponovljenim lokalnim izborima u beogradskoj opštini Voždovac, gde će učestvovati na zajedničkoj listi sa DS-om.

Politika

strana 1 od 102 idi na stranu