Rap: Priznanje za saradnju sa Hagom

Beograd -- Američki ambasador za pitanja ratnih zločina Stiven Rap razgovara sa vladinim zvaničnicima o saradnji Srbije s Haškim tribunalom i procesuiranju slučajeva.

Izvor: Tanjug
Podeli

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom u Hagu Rasim Ljajić sastao se sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država za pitanje ratnih zločina Stivenom Rapom, koji je odao priznanje vlastima Srbije za dodatni napredak ostvaren u saradnji s Tribunalom.

Kako je saopšteno iz Saveta, Ljajić je upoznao Rapa sa aktivnostima i naporima koje Srbija preduzima u pogledu svih aspekata saradnje sa Tribunalom, a pogotovo u oblasti lociranja i predaje Tribunalu preostale dvojice haških optuženika.

Ambasador Rap je istakao da SAD pozdravljaju opredeljenost vlasti Republike Srbije ka ostvarenju potpune saradnje, što je izuzetno važno za procese suočavanja sa prošlošću, vladavine prava i pomirenja u regionu. On je naglasio da će svoje utiske o saradnji Srbije sa Tribunalom preneti i svojim budućim sagovornicima iz međunarodne zajednice.

Ljajić je upoznao Rapa i sa inicijativom da lica koja su pravosnažno osuđena pred Tribunalom kazne zatvora izdržavaju u zemljama čiji su državljani i istakao značaj ovog predloga.

Američki ambasador za pitanja ratnih zločina razgovaraće i sa srpskim tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem.

Ambasada SAD u Beogradu je u saopštenju podsetila da je državna sekretarka SAD Hilari Klinton u junu donela pozitivnu odluku o saradnji Vlade Srbije sa Haškim tribunalom, čime je potvrdila da Srbija čini napore u ispunjavanju svojih međunarodnih obaveza.

Info

Izrael spreman na ustupke?

Jerusalim -- Američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je da su izraelske vlasti spremne na ogroman ustupak na Zapadnoj obali gde se grade nova izraelska naselja.

Svet subota 31.10. 22:52 Komentara: 0

Rusija gradi ratne brodove

Moskva -- Rusija planira da izgradi ratne brodove opremljene oružjem visoke preciznosti,izjavio je zamenik načelnika Glavnog štaba Vojnopomorske flote Rusije Oleg Burcev.

Svet subota 31.10. 22:32 Komentara: 4
strana 1 od 846 idi na stranu