Rusija: Srbin špijunirao za SAD?

Moskva -- Moskovski oblasni sud osudio je državljanina Srbije Aleksandra Đorđevića na osam godina zatvora zbog špijunaže za SAD.

Izvor: Beta
Podeli

Kako prenosi Interfaks, Đorđević je pokušao da proda informaciju o ruskom vojnom kompleksu "Arena". Agencija navodi pozivajući se na pres službu ruske Federalne službe bezbednosti da je sud proglasio Đorđevića krivim za "izdaju države".

Istraga je utvrdila da je od proleća do zime 1998. godine Đorđević sakupljao informacije o ruskim vojnim kompleksima "Arena", "Blokada", "Hrizantema-S", "Iskander" i raketi "R-500", koje predstavljaju državnu tajnu.

Navodi se da je to činio po zadatku državljanina SAD Farida Rafije, koji je rukovodio stranim trgovačkim firmama koje su radile u interesu obaveštajne službe Ministarstva odbrane SAD.

Podatke o "Areni" osuđeni je predao Rafiji, za šta je dobio novčanu nadoknadu preko poznanika.

"Tokom preliminarne istrage, Đorđević je delimično priznao krivicu, priznajući da je sakupljao, čuvao i predao informacije o kompeksu 'Arena' i da je sakupljao ostale podatke namenjenih predaji državljaninu SAD", naveli su u FSB-u.

Saopšteno je i da se Đorđević skrivao do novembra 2007. godine, kada je uhapšen na moskovskom aerodromu Šeremetjevo-2, na osnovu federalne poternice zbog špijunaže.

"Zahvaljujući složenoj akciji ruske vojne kontraobaveštajne službe, Đorđević je namamljen u Rusiju, gde je uhapšen i izveden pred sud", rečeno je za RIA Novosti u sudu.

Đorđević je tada doleteo avionom iz Beograda, dodaje ruska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 209 idi na stranu