"Novosti": Počinje otkopavanje

Komisija za otkrivanje tajnih masovnih grobnica u Srbiji u kojima su posmrtni ostaci žrtava posleratnog terora 1944 -1946. godine počinje da radi u novembru.

Izvor: Veèernje novosti

Petak, 16.10.2009.

00:25

Default images

Na čelu komisiij će biti Slobodan Radovanović, republički javni tužilac, saznaju "Novosti".Vlada Srbije je u julu, na inicijativu ministra za dijasporu Srđana Srećkovića, jednoglasno osnovala komisiju. Do kraja ovog meseca, definitivno će biti izabrani svi njeni članovi, a neka imena su već poznata.

Vladina odluka je bila da komisiju čine predstavnici najvažnijih državnih institucija, naučnih ustanova, bezbednosnih agencija..., koje ovih dana šalju svoje predloge.

Zasada je izvesno da će, uz Radovanovića, u timu za "otkopavanje istine" biti i Slobodan Homen, državni sekretar Ministarstva pravde, Ivan Bulatović, državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Blagoje Peruničić, šef službe MUP za otkrivanje ratnih zločina…

Prema procenama istoričara oko 80.000 ljudi je likvidirano posle dolaska nove komunističke vlasti, a grobovi im se ni do danas ne znaju.

Mnogi od njih ubijeni su bez presude. Svaki veliki grad u zemlji ima svoje neznano groblje.

Iz državnog budžeta za rad ove komisije izdvojeno je pet miliona dinara za ovu godinu.

Državni sekretar ministarsva pravde Slobodan Homen najavljuje da će država, na inicijativu Srpske pravoslavne crkve, podići u Beogradu memorijalni centar sa spomenikom svim žrtvama iz Drugog svetskog rata, ali i ratova devedesetih godina.

“To će biti svojevrsni spomen-park u našem glavnom gradu. Verujem da će uskoro biti poznata i lokacija na kojoj će da bude podignut”, rekao je Homen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: